Welke huidproblemen zijn er en wat kun je ertegen doen?
We hebben allemaal een huidtype en deze zal nooit je leven lang hetzelfde blijven. Je huidtype kan veranderen en we kunnen ook last krijgen van huidproblemen. Vooral tijdens de puberteit kunnen er huidproblemen ontstaan door hormoonschommelingen. Veel pubers hebben last van acne of een extreem vette huid. Toch kun je ook op latere leeftijd last krijgen van huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan rimpels en ouderdomswratjes. Dit zijn allemaal huidproblemen waar we vroeg of laat mee te maken kunnen krijgen en waar we iets aan kunnen doen. Je leest hier welke huidproblemen er zijn en hoe je ze aan kunt pakken.
last van huidproblemen? Onderneem actie!
Het is belangrijk om huidproblemen goed aan te pakken. Begin je last te krijgen van huidproblemen of is het al zodanig zichtbaar dat je jezelf er voor schaamt? Dan is het uiterst belangrijk om hier wat aan te doen. We willen allemaal een zuivere en egale huid hebben en dit kunnen we enkel bereiken door huidproblemen aan te pakken. Onderzoek waar het probleem vandaan komt en pak het bij de kern aan.
Begin het aanpakken van je huidproblemen altijd met de juiste huidverzorging. Reinig je huid elke ochtend en elke avond, smeer een serum en een dag- en nachtcrème. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een dieptereiniging, een scrub of een masker. Maak van je huidverzorging een dagelijkse routine, zodat je de huidproblemen geen kans geeft om te verergeren. Door je huid elke dag goed te verzorgen, zullen de huidproblemen verminderen en zal je sneller van een mooie en rustige huid kunnen genieten.
Huidproblemen vanwege een onzuivere huid
Eén van de huidtypes die er zijn is de vette huid. Een vette huid maakt te veel talg aan en de huid raakt dit niet kwijt. De poriën raken verstopt en zo ontstaan er onzuiverheden. Als dit verergert kunnen er huidproblemen ontstaan. Dit kan vaak goed behandeld worden. Een onzuivere huid en de huidproblemen daarvan zien we vaak terug bij pubers. In de puberteit zullen er hormoonschommelingen ontstaan en daardoor kan er al snel een vette huid optreden. We nemen graag de huidproblemen vanwege een onzuivere huid graag met je door.
Acne vulgaris als huidprobleem
Er kunnen meerdere huidproblemen ontstaan als gevolg van een onzuivere huid en daar is acne er één van. Acne vulgaris is de acnesoort die het meest voorkomt onder pubers. Als er sprake is van acne vulgaris, zal het gezicht vol zitten met onzuiverheden. Er ontstaan puistjes, pukkels, onderhuidse ontstekingen en mee-eters. Daarnaast zijn de poriën groot en goed zichtbaar, waardoor ze ook sneller verstopt zullen raken. Acne vulgaris komt het meest voor op het gezicht, maar kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. Je kunt het ook hebben op de borst, rug, nek en/of schouders. Een goede reiniging en een complete huidverzorging is uiterst belangrijk bij acne vulgaris. De acnehuid waardeert producten die ontstekingsremmend, kalmerend en bacteriedodend werken.
Mee-eters kunnen als een probleem gezien worden
Bij acne vulgaris komen ook veel mee-eters voor, maar ook kun je huidproblemen hebben waarbij je enkel last hebt van mee-eters. Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. De mee-eters worden veroorzaakt door talg dat niet meer naar buiten kan, doordat huidschilfers niet goed afschilferen en daardoor ophopen. De talg blijft dan onder de huidschilfers zitten en deze worden vervolgens met de huid verhoornd. Er zijn witte mee-eters en zwarte mee-eters. Een witte mee-eter ligt zoals uitgelegd onder de huid, waardoor deze ingeprikt moet worden om verwijderd te kunnen worden. Bij een zwarte mee-eter is dat niet nodig. Een zwarte mee-eter herken je aan het zwarte puntje in de porie. Deze kan eenvoudig verwijderd worden door hem uit te knijpen. Doe dit wel zorgvuldig, zodat alle talg in één keer meekomt. Bij ernstige huidproblemen waarbij er veel mee-eters aanwezig zijn, is het aan te raden om een schoonheidsspecialiste te bezoeken.
Jeugdpuistjes als één van de huidproblemen
Veel pubers hebben last van puistjes (pustels). Als dit niet op tijd aangepakt wordt kan er acne vulgaris optreden. Puistjes worden veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium Acnes. Deze bacterie komt voor in de talgklieren en zorgt ervoor dat het afvoerkanaaltje van de talgklier knapt, waardoor de talg in de omliggende huid terecht komt. Zo ontstaat er een ontsteking en ontstaat er een puistje. Dit is dan ook het geval bij acne vulgaris. Puistjes zorgen vaak voor een grote onzekerheid onder de pubers. Pubers schamen zich ervoor en vinden het vies. Het is daarom belangrijk om de huid zorgvuldig en goed te behandelen. Houdt de huid goed schoon, zodat de bacteriën geen kans krijgen om nog meer puistjes te veroorzaken.
Huidproblemen wegens een verouderde huid
We kunnen ook last krijgen van huidproblemen op latere leeftijd. Huidveroudering kan huidproblemen veroorzaken. Hier kan vaak veel aan gedaan worden, terwijl de echte rimpels niet tegengehouden kunnen worden. Het hoort bij het ouderdomsproces en moeten we er voor lief bijnemen. Alle andere huidproblemen wegens een verouderde huid, bijvoorbeeld pigmentvlekken, kunnen we wel aanpakken.
Huidveroudering en rimpeltjes
Naar mate we ouder worden, treedt er huidveroudering op en krijgen we last van rimpeltjes. De eerste rimpeltjes zullen gezien worden als fijne lijntjes en zijn nog niet zo opvallend. Hoe ouder we worden, hoe groter en dieper de rimpels worden. De huid wordt soepel en elastisch gehouden door collageen. Als we ouder worden, maakt de huid minder collageen aan en ontstaan er rimpeltjes. De huid verliest haar stevigheid, wordt dunner en laat met de jaren steeds meer rimpels zien.
We kunnen de echte diepe rimpels niet tegenhouden, maar de kleine rimpeltjes en fijne lijntjes kunnen wel behandeld worden. Ze zullen nooit volledig weggaan, maar ze zullen wel duidelijk minder zichtbaar worden. De huid met rimpeltjes kan goed behandeld worden met producten die de aanmaak van collageen stimuleren. Zo kan de huid beter collageen vasthouden en zullen er minder snel rimpeltjes ontstaan. Daarnaast kunnen de juiste producten er ook voor zorgen dat de huid langer stevig blijft.
Pigmentvlekken als probleem aan de huid
De oudere of rijpe huid laat ook vaak pigmentvlekken zien. Pigmentvlekken worden veroorzaakt door ophopingen van pigment in de huid. Zo hebben we dus ook moedervlekken en sproeten. Maar de pigmentvlekken die als gevolg van een oudere huid ontstaan, worden vaak als huidprobleem gezien. Pigmentvlekken door ouderdom ontstaan door de invloed van de zon op de huid. We zitten graag in de zon en op een jonge leeftijd zullen er nog geen pigmentvlekken, buitenom sproetjes, ontstaan. Als we ouder worden ontstaan de pigmentvlekken wel. Ze ontstaan dan ook het meeste in het gezicht en op de handen, omdat dit de plekken zijn die het meest met zonlicht te maken krijgen.
Er bestaan producten die de pigmentvlekken minder zichtbaar kunnen maken, door ze als het warme lichtjes te bleken. Maar ook is het heel belangrijk om de huid goed in te smeren met een UV-filter. Gebruik daarnaast zonnecrème met een hoge SPF. Zo kun je je huid beschermen tegen verbranden, maar ook zal je ervoor zorgen dat je op latere leeftijd minder last krijgt van pigmentvlekken.
Ouderdomswratjes bij ouderen
Boven de 50 jaar kunnen er huidproblemen ontstaan waarbij je last krijgt van ouderdomswratjes. Dit zijn vaak goedaardige vlekken op de huid. Ouderdomswratjes worden vaak gezien als moedervlekken, maar zijn toch anders. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Er zijn zowel lichte als donkere ouderdomswratjes. Een ouderdomswratje zal in het begin geelachtig van kleur zijn. Ze zijn klein, maar kunnen met de tijd een grootte hebben van 2 tot 3 cm. Als de huid ouder wordt, zullen ook de ouderdomswratjes veranderen. Ze worden hard, voelen ruw aan en zijn vaak niet egaal. Ouderdomswratjes die goedaardig zijn hoeven niet direct verwijderd te worden. Dit is wel mogelijk als ze in grote aantallen voorkomen en het een echt huidprobleem wordt. Ze kunnen verwijderd worden op verschillende manieren, waaronder het wegsnijden ervan.
Couperose: onschuldig, maar vervelend
Vanaf een leeftijd van ongeveer 30 jaar, kan er couperose als huidprobleem ontstaan. Het is een onschuldige aandoening, maar wel kan het als vervelend ervaren worden. Bij couperose is er sprake van uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Deze huidaandoening komt voornamelijk voor op de wangen, neus en kin en is goed zichtbaar. Couperose kan ontstaan door verwijde haarvaatjes. Als ze eenmaal verwijd zijn worden ze slapper. Als de adertjes eenmaal verwijd zijn kunnen ze verschillende klachten veroorzaken. Denk aan een branderig gevoel, jeuk, tintelingen of een prikkelend gevoel. Huidproblemen als couperose kunnen erfelijk bepaald zijn, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Het kan namelijk ook ontstaan door zonlicht, alcohol, temperatuurswisselingen of door het chronisch gebruik van corticosteroïde crèmes.
Een geïrriteerde huid kan leiden tot huidproblemen
Zodra de huid geïrriteerd raakt, kunnen er huidproblemen ontstaan. Een geïrriteerde huid kan bijvoorbeeld jeuken of juist heel droog worden. Het is dan ook belangrijk dat een geïrriteerde huid goed behandeld wordt.
Huidproblemen zoals eczeem
Een geïrriteerde huid kan eczeem veroorzaken. Bij eczeem heb je last van droge en rode plekken op de huid. Daarnaast kan er veel jeuk ontstaan, kleine blaasjes, schilfering, rode bultjes en zwelling. Door de vele jeuk heb je de neiging om te krabben en zo kunnen er korstjes ontstaan. Het is een ontstekingsreactie van de huid en komt voornamelijk voor onder kinderen, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Als er sprake is van eczeem, is de huidbarrière verstoord. De huid zal droger worden, omdat ze het vocht niet goed vast kan houden. Eczeem ontstaat vaak in de elleboogholtes en knieholtes, maar kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen.
Een jeukende huid – niet fijn
Als de huid geïrriteerd is, kun je last krijgen van jeuk. Jeuk is vaak een gevolg op huidproblemen die door irritatie ontstaan. Als je last van een jeukende huid hebt, is het belangrijk om krabben te vermijden. Zodra je gaat krabben zal de huid nog verder geïrriteerd raken. Zo zal de huid beschadigd raken, er ontstaan korstjes en de huid kan zichzelf niet meer goed beschermen tegen invloeden van buitenaf. Een jeukende huid moet gekalmeerd en verzacht worden.
Een schrale huid als huidprobleem
Er kunnen ook huidproblemen ontstaan waardoor de huid schraal wordt. Dit kan bijvoorbeeld komen door invloeden van buitenaf. De huid kan geïrriteerd raken en schraal worden. Het vochtgehalte blijft niet meer op peil en de huid kan het vocht steeds minder goed vasthouden. Een schrale huid kan zorgen voor schilfertjes, rode vlekjes en ook kan er jeuk ontstaan.
Overige problemen aan de huid
We hebben nog lang niet alle huidproblemen gehad. Er zijn namelijk ook overige huidproblemen, die ook een goede verzorging nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan het huid met striae. Lees hieronder meer over overige huidproblemen.
Littekens worden soms als een huidprobleem gezien
Als de huid beschadigd is kan er een litteken ontstaan. Dit kan in het gezicht zijn, maar ook op andere delen van het lichaam. Littekens kunnen overal voorkomen en dit kan in verschillende groottes en vormen. Hoe het litteken ontstaat is ook afhankelijk van de soort wond. Als het litteken er eenmaal zit, is het moeilijk om hier vanaf te komen. Vooral grote littekens zullen als vervelend worden ervaren. Zeker als deze goed in het zicht zitten, bijvoorbeeld in het gezicht. Om littekens te voorkomen is het belangrijk om wondjes niet open te krabben en het met rust te laten, zodat de huid zich goed kan herstellen.
Een verbrande huid
De huid kan verbranden door verschillende oorzaken. Dit kan door de zon komen, maar ook door kokend water of vuur. Als je een verbrande huid hebt, moeten de huidlagen zich herstellen. Is er sprake van een brandwond door kokend water of vuur? Dan worden deze verdeeld in eerste, tweede en derdegraads brandwonden. Een derdegraads brandwond is het ernstigst, omdat deze alle huidlagen aangetast heeft. Het duurt lang voordat een brandwond hersteld is. Is de huid verbrand door de zon? Dan kleurt deze rood en is zeer gevoelig. Het is daardoor belangrijk om de huid goed te kalmeren en te hydrateren, zodat de huid niet uit kan drogen.
Striae (ook als striemen bekend)
Striae is een veel voorkomend huidprobleem. Dit worden ook wel striemen genoemd. Striae zijn een soort scheurtjes in de huid. Dit kan bijvoorbeeld komen door een groeispurt in de puberteit, maar ook door zwangerschap of overgewicht. Als de huid niet snel genoeg met het lichaam mee kan groeien, zal de huid als het ware scheuren. Er ontstaat dan striae en hier is moeilijk van af te komen. Wel bestaan er behandelingen om de striae soepel en zacht te houden.
Kunnen huidproblemen gevaarlijk zijn?
Huidproblemen kunnen in de meeste gevallen geen gevaarlijke problemen veroorzaken. Wel is het altijd belangrijk om huidproblemen goed in de gaten te houden. Als er huidproblemen optreden, is het belangrijk om actie te ondernemen en te onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Houd ook altijd de omliggende huid in de gaten.
Heb je last van ouderdomswratjes? Dan is het heel belangrijk om ze te laten nakijken. Zodra een ouderdomswrat gaat groeien, bloeden of jeuken, is een bezoek aan de huisarts verstandig. Als de huisarts er niet uitkomt kunnen ze je doorsturen naar een dermatoloog. Zij kunnen dan vaststellen of het gaat om een goedaardig en kwaadaardig huidprobleem.
Skincare producten tegen huidproblemen
Om huidproblemen aan te pakken is een goede huidverzorging belangrijk. Huidproblemen kunnen vaak goed behandeld worden met de juiste producten. Bij acne vulgaris kan de huid behandeld worden met een reiniging, dieptereiniging, serum, dag- en nachtcrème en maskers. Daarnaast kan de schoonheidsspecialiste de onzuiverheden zorgvuldiger en effectief verwijderen.
Alle andere benoemde huidproblemen kunnen ook goed behandeld worden. Zo zal rosacea aangepakt kunnen worden door bijvoorbeeld een lasertechniek, waarbij de vaatjes dicht gebrand worden. Huidproblemen aanpakken is belangrijk, maar voorkomen is beter. Je kunt niet alle huidproblemen voorkomen, maar wel een groot deel ervan.
Ouderdomsvlekken zijn hier een goed voorbeeld van. Door de huid altijd goed te beschermen tegen zonlicht en UV-stralen, heb je op latere leeftijd minder kans dat er ouderdomsvlekken ontstaan. Huidproblemen goed verzorgen en ze preventief behandelen is sterk aan te raden.