Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Schrale huid gezicht: Zo bestrijd je snel dit huidprobleem

Schrale huid gezicht bestrijden

We hebben allemaal wel eens last van een trekkerig gevoel aan de huid. Als we de huid niet goed verzorgen en beschermen, kan er een schrale huid ontstaan. Vaak is een huid die schraal is goed te verzorgen, zodat het probleem afneemt en verdwijnt.

Wel is het belangrijk om de schrale huid goed te voeden en te hydrateren. Op die manier kun je de huid helpen herstellen en zo kun je weer van een normale huid genieten. Een schrale huid in het gezicht is een vervelend probleem. 

Wij willen je graag vertellen hoe je hiervan af kunt komen en hoe je dit huidprobleem kunt voorkomen.

Wat is een schrale huid?

Een schrale huid is een huid die droog is. Dit gaat vaak gepaard met een trekkerig gevoel, schilfertjes en rode vlekjes. Een schrale huid kan ook jeuken of juist een branderig gevoel met zich meebrengen. 

Als je een huid die schraal is hebt, zal je direct witte droogtelijntjes zien als je over de huid wrijft of zachtjes krabt. Bij een huid die schraal is wordt de bovenste huidlaag moeilijk gevoed vanuit de diepere huidlagen. 

Het is dus raadzaam om een huid die schraal is goed te behandelen, zodat het probleem aangepakt wordt en de huid weer kan herstellen.

Hoe ontstaat een huid die schraal is?

Het ontstaan van een schrale huid kan per persoon verschillend zijn. Dit komt vrijwel altijd door invloeden van buitenaf. De diepere huidlagen voeden de bovenste laag van de huid. 

Op de bovenste laag van de huid bevindt zich een dun laagje talg. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft. Als dit proces verstoord wordt, ontstaat er een schrale huid. 

Dit proces kan verstoord worden door de winter. In de winter heb je te maken met een koude wind. Deze wind kan de huid schraal maken. 

Daarnaast speelt ook temperatuurswisseling een grote rol bij een schrale huid. Door temperatuurwisselingen kan de huid uitdrogen. Denk bijvoorbeeld aan wisselingen in temperatuur door airco, verwarming, een hete douche of juist een koude douche. 

Tevens kan een huid die schraal is ontstaan door het gebruik van verkeerde skincare producten, of juist door het niet gebruiken van huidverzorgingsproducten.

Tips schrale huid gezicht bestrijden

Heb je een huid die schraal is? Dan is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Doe dit met de juiste skincare producten en maak hier ook een goede skincare routine van. 

Zo kun je de huid het beste ondersteunen en ervoor zorgen dat de huid zich kan herstellen. Leg je focus op het hydrateren van de huid als je een huid hebt die schraal is.

Tip 1: Gebruik een milde gezichtsreiniger

Bij een huid die schraal is, zal je voor een milde reiniger moeten kiezen. Het reinigen van de huid is voor elk huidtype belangrijk. Door de huid goed te reinigen zal je ervoor zorgen dat alle viezigheid verwijderd wordt en dat de poriën goed schoon blijven.

Een huid die gereinigd is, kan ook veel beter de werkstoffen van de skincare producten opnemen, waardoor zij een nog effectievere werking geven. 

Een schrale huid heeft baat bij een milde gezichtsreiniger die de huid helpt te hydrateren en dus niet uitdroogt. Kies bijvoorbeeld voor een reiniger op oliebasis of voor een milk. Reinig de huid elke ochtend en elke avond.

Tip 2: Kies een hydraterende gezichtscrème

Nadat je de huid gereinigd hebt, is het belangrijk om de schrale huid te hydrateren. Doe dit met een crème die een hydraterende werking heeft. 

Hyaluronzuur is een belangrijke werkstof als het neerkomt op hydrateren. Dit is een lichaamseigen stofje dat ervoor zorgt dat de cellen in de huid het vocht vasthouden en dat de huidbarrière herstelt. Zo zal de schrale huid zich goed kunnen herstellen en zal het vocht niet meer uit de cellen kunnen verdwijnen. 

Door de huid goed te hydrateren en hier een vaste skincare routine van te maken, zal ook de natuurlijke glans van de huid terugkomen. Een schrale huid is vaak dof en een huid die gehydrateerd wordt zal een natuurlijke glans creëren.

Tip 3: Bescherm de schrale huid tegen kou

Kou is één van de boosdoeners als het gaat om een schrale huid. Door de kou en een gure wind kan de huid al snel uitdrogen en schraal worden. Als je naar buiten gaat in de winter is het dus belangrijk dat je de huid goed beschermt. 

Breng een goede laag crème aan en bedek je gezicht met een sjaal en een muts. Zo verklein je de kans dat de huid schraal wordt. Bescherm daarnaast goed je lippen tegen de kou, want ook je lippen kunnen uitdrogen. Als je lippen uitdrogen kun je last krijgen van velletjes en wondjes. 

Blijf eveneens goed in beweging als je buiten in de kou staat. Door te blijven bewegen zal de bloedcirculatie op gang blijven en worden gestimuleerd.

Tip 4: Optimaliseer het klimaat in huis

Als je last hebt van een huid die schraal is of je wilt dit voorkomen, dan doe je er goed aan om het klimaat in huis te optimaliseren. Zorg voor voldoende luchtvochtigheid. 

In de winter is het koud en zal er een laag luchtvochtigheidspercentage ontstaan in huis. Daardoor verliest de huid haar vocht en zal de huid schraal worden. 

Pas ook op met de verwarming. Ga hier niet te dichtbij zitten, want ook daar droogt je huid van uit. Je kunt het klimaat in huid optimaliseren door onder andere een bakje water bij de verwarming te zetten. 

Er kan daarnaast gekozen worden voor een goede luchtbevochtiger. Voorkom wel dat het te vochtig wordt, want dat is ook niet goed. De juiste luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en de 60%.

Zo voorkom je een schrale huid

Je kunt een schrale huid voorkomen door de huid onder andere te blijven beschermen tegen de kou en tegen de verwarming in huis. Als je te dicht bij de verwarming zit, zal de huid te snel haar vocht verliezen en dit resulteert binnen de kortste keren in een trekkerige, schrale en droge huid

Om een huid die schraal is te kunnen voorkomen, is het ook belangrijk om de huid goed te blijven hydrateren. Zorg ervoor dat je de juiste skincare producten gebruikt waar bijvoorbeeld hyaluronzuur inzit. 

Blijf de huid stimuleren om hyaluronzuur aan te maken, zodat het vochtgehalte goed op peil gehouden kan worden. 

Douche niet te warm, want ook daar zal de huid al snel schraal van kunnen worden. Gebruik de juiste skincare producten en maak hier een vaste skincare routine van, zodat de huid niet de kans krijgt om uit te drogen of om van conditie te verslechten.

De huid die schraal is van binnenuit voeden

Niet alleen van buitenaf kun je de huid helpen te hydrateren. Het is namelijk ook belangrijk dat je dit van binnenuit doet. 

Je kunt de huid van binnenuit hydrateren door voldoende water te drinken. Drink elke dag 1 à 2 liter water. Door veel water te drinken kun je de huid stimuleren om vocht in de cellen vast te houden. Zo zal de huid minder snel het vocht verliezen door bijvoorbeeld een koude wind of een verwarming. 

Water is voor de huid erg belangrijk. Besteed hier dan ook genoeg aandacht aan als je een schrale huid wilt voorkomen.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.