Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Littekens verminderen? De juiste huidverzorging helpt!

Effectief littekens verminderen

Heb je last van littekens? Onderneem actie! Door bijvoorbeeld acne, eczeem of een jeukende huid kunnen er littekens veroorzaakt worden. Er kunnen ook littekentjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld striae of als je gevallen bent. Littekens die blijvend zijn, worden vaak als ontsierend gezien. Zeker als er veel littekens op een bepaald deel van het lichaam voorkomen; bijvoorbeeld in het gezicht.

Mensen kunnen daarnaast onzeker worden als de littekentjes goed zichtbaar zijn. In dat geval is het verstandig om de littekentjes met de juiste huidverzorging en skincare producten aan te pakken. Littekens kunnen verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen met de juiste verzorging en behandelingen.

Als je bijvoorbeeld na een acnehuid last hebt van veel littekens, is het handig om te weten hoe je ze kunt verminderen of kunt laten verwijderen.

Wat zijn littekens en hoe ontstaan ze?

Een litteken is een beschadiging aan de huid die goed zichtbaar is. 

Er ontstaat een litteken na een wondgenezing. Heb je een wond na een operatie, een huidprobleem als acne of ben je hard gevallen? Dan zal er een litteken ontstaan zodra de wond genezen is. 

Hoe langer de wondgenezing duurt, hoe zichtbaarder het litteken zal zijn. Er zal alleen een litteken ontstaan als de huid tot diep in de huidlagen beschadigd is. Als alleen de opperhuid beschadigd is, zal er meestal geen litteken gevormd worden.

Zijn acne littekens hetzelfde als andere soorten?

Als je last hebt van acne kun je last van littekentjes krijgen. Dit worden dan acnelittekens genoemd. Hoe ernstig de acnelittekens zijn, is afhankelijk van hoe ernstig het huidprobleem was. 

Bij een agressieve vorm van acne zullen de littekentjes vaak dieper en beter zichtbaar zijn dan wanneer er enkel een litteken ontstaat door een opengekrabd puistje. 

Elk litteken zal op een andere manier ontstaan, maar verder is een litteken van acne te vergelijken met andere soorten. Je kunt de littekens van acne dan ook op dezelfde manier behandelen als veel andere littekens.

Snel littekens verminderen doe je zo

Het liefst wil je zo snel mogelijk van de littekens af zijn. Een litteken kan snel verminderen door het te behandelen. 

Voor het behandelen van littekentjes kun je zelf skincare producten gebruiken, maar ook is het mogelijk om hier een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste voor te benaderen. 

Je kunt littekentjes op meerdere manieren behandelen en daarom is er altijd wel een manier die geschikt is voor jouw litteken(s).

Littekens laten laseren

Eén van de mogelijkheden die er zijn om littekens te behandelen, is om ze te laten laseren. Dit kan bij een huidtherapeut. De laser zal ervoor zorgen dat er warmte ontstaat in de diepere huidlagen. Door deze warmte zal de huid gestimuleerd worden om elastine en collageen aan te maken. 

Elastine is een lichaamseigen stofje dat voor de elasticiteit van de huid zorgt. Collageen is ook een lichaamseigen stofje en deze zorgt voor de stevigheid van de huid. Als de aanmaak van elastine en collageen door de laserbehandeling gestimuleerd wordt, zal de huidbarrière kunnen vernieuwen. Zo zal het litteken verminderen en zelfs volledig kunnen verdwijnen.

Om een litteken te kunnen verminderen of laten verdwijnen door middel van een laserbehandeling, is het belangrijk om dit meerdere keren en regelmatig uit te laten voeren. Vaak wordt dit in kuurverband gedaan. Het litteken wordt dan bijvoorbeeld één keer in de 4 weken gelaserd. Dit is dan net zolang nodig tot het litteken naar wens verminderd of zelfs verwijderd is.

Skincare producten tegen littekentjes

Gebruik ook de juiste skincare producten als je littekentjes van de huid wilt verminderen. Als je last hebt van littekentjes is het belangrijk dat je de huid goed soepel houdt en hydrateert. 

De huid hydrateren kan het beste met een skincare product waar hyaluronzuur in verwerkt zit. Voor het gezicht kun je bijvoorbeeld een serum en een crème gebruiken die hyaluronzuur bevatten. Hyaluronzuur is, net als elastine en collageen, een lichaamseigen stofje. Dit zuur zorgt ervoor dat de huid soepel blijft, dat de huidcellen vocht vasthouden en dat de huidbarrière herstelt. 

Zo kun je op lange termijn littekentjes vervagen of verminderen. Stel jouw skincare routine dan ook af op de littekentjes die je hebt. Gebruik de juiste skincare producten die de huid soepel houden en hydrateren.

Peelings om dit huidprobleem te verminderen

Naast een serum en een crème die je kunt gebruiken voor littekentjes, kun je ook peelings inzetten. Een peeling valt onder een dieptereiniging en wordt ook wel exfoliëren genoemd. 

Als je last hebt van littekentjes in het gezicht kan er het beste gekozen worden voor chemisch exfoliëren. Dit gebeurt op basis van zuren. De zuren zorgen ervoor dat de huid zich sneller herstelt dan het gemiddelde van 28 dagen. 

Een chemische exfoliant kan dit proces vaak zodanig versnellen dat de huid binnen een week al hersteld wordt. Daardoor krijgt de huid een boost en wordt de huid gestimuleerd om te herstellen en te vernieuwen. De huidlagen worden hersteld, er wordt collageen, elastine en hyaluronzuur aangemaakt en de huidbarrière zal versterken.

Door de snelle vernieuwing van de huid zal de huid egaal worden. Littekens kunnen op die manier verminderen en zelfs helemaal verdwijnen. Om littekentjes met een peeling volledig te kunnen verwijderen, is het nodig om meerdere behandelingen uit te voeren. 

Doe dit bijvoorbeeld in kuurverband. Behandel de huid bijvoorbeeld gedurende 4-6 weken 1 à 2 keer per week. Hoelang dit exact moet is afhankelijk van de ernst van de littekens.

Kun je littekens helemaal verwijderen?

In veel gevallen kunnen littekens helemaal verwijderd worden. Denk bijvoorbeeld aan acne littekens in het gezicht die met een peeling aan worden gepakt. 

Littekentjes die niet al te diep in de huid liggen en niet al te groot zijn, kunnen goed behandeld worden en met de tijd verdwijnen. Dit is lang niet altijd het geval, want diepe en grote littekens kunnen vaak enkel verminderd worden. 

Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid nooit volledig verdwijnen, omdat de ernst hiervan veel erger is dan bijvoorbeeld littekentjes van acne. Houd hier dus rekening mee als je van plan bent om iets te laten doen aan de littekentjes die je hebt. 

Vraag bij twijfel altijd advies aan een huidtherapeut. De huidtherapeut zal jou vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat je daarvan kunt verwachten.

Littekens voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard wil je het liefst helemaal geen littekens hebben, want voorkomen is beter dan genezen. Als je een wondje hebt, is het daarom belangrijk om niet aan de huid te krabben. 

Ook als je geen wondje hebt, is het raadzaam om krabben te vermijden. Krab niet als je last van eczeem of een jeukende huid hebt. Door te krabben kan er huidirritatie ontstaan en dit kan voor een kapotte huid zorgen. 

Als de huid eenmaal beschadigd is, zal ze zich herstellen en zo wordt er een korstje gevormd. Hier mag niet aan gekrabd worden, want als dat wel gebeurt zal het wondje steeds terug open worden gehaald. Hoe langer het genezingsproces van het wondje is, hoe zichtbaarder het litteken zal zijn.

Laat een wondje dus altijd met rust en laat het op een natuurlijke manier genezen. Zo zal je na de wondgenezing het minst last hebben van littekens. Een wondje dat met rust gelaten wordt en op een natuurlijke manier geneest, zal vaak niet eens een zichtbaar litteken achterlaten.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.