Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Couperose behandeling: Het tegengaan van dit huidprobleem

Goede couperose behandeling

Een veel voorkomend huidprobleem is couperose. Couperose staat ook wel bekend als “essentiële teleangiëctasiëen”. Dit huidprobleem komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een onschuldig huidprobleem dat vaak pas optreedt na het 30ste levensjaar. 

Als je last hebt van couperose zijn de bloedvaatjes verwijd. Dit kunnen zowel rode als blauwe bloedvaatjes zijn. Ze zijn goed zichtbaar in de huid en daardoor kan dit er ook voor zorgen dat mensen met couperose onzeker worden. We zien couperose het meest voorkomen bij de blanke huid. 

Couperose kan goed behandeld worden. Wij vertellen je graag hoe dit huidprobleem aangepakt kan worden.

Wat is couperose nu precies?

Couperose is een huidprobleem waarbij de bloedvaatjes in de huid verwijd zijn. Ze zijn daardoor goed zichtbaar in de huid. Het zijn er vaak veel en komen het meest voor op de wagen en rondom de neus. Ze kunnen ook op andere delen van het gezicht voorkomen. 

Couperose is een onschuldige aandoening die goed behandeld kan worden. Het ontstaan van de verwijde bloedvaatjes is per persoon verschillend. Dit kan bijvoorbeeld erfelijk bepaald zijn, maar het kan ook komen door overmatige blootstelling aan zon. 

Het is ook afhankelijk van het huidtype. We zien couperose het meeste voorkomen bij de blanke huid. Daarnaast kan couperose ook ontstaan door schommelingen in de temperatuur. Het chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven kunnen ook couperose veroorzaken en ook speelt alcoholgebruik een grote rol.

Couperose behandeling: Waarom kiest men hiervoor?

Als je last hebt van verwijde bloedvaatjes in het gezicht is het logisch dat je hier iets tegen wilt doen. Je kunt couperose goed behandelen. Er bestaan effectieve behandelingen voor dit huidprobleem en dat is voor mensen met couperose een hele geruststelling. 

Veel mensen met verwijde bloedvaatjes kiezen ervoor om dit huidprobleem te laten behandelen. Dat komt voor een groot deel omdat het als ontsierend gezien wordt. Vooral veel vrouwen worden onzeker als ze last hebben van couperose en ze dit niet kunnen camoufleren.

Niet alleen het feit dat veel mensen het ontsierend vinden is een reden om verwijde bloedvaatjes te behandelen. Veel mensen kiezen er namelijk ook voor om dit huidprobleem te laten behandelen vanwege de jeuk en/of het branderige gevoel die de verwijde bloedvaatjes met zich mee kunnen brengen. 

Mensen met verwijde bloedvaatjes hebben de neiging om vaak te krabben als het jeukt of als het branderig aanvoelt. Daardoor kan er huidirritatie ontstaan. Er wordt dus voor verschillende redenen voor een behandeling gekozen.

Wat te doen tegen couperose?

Heb je last van verwijde bloedvaatjes in de huid en wil je dit graag laten behandelen? Dan is het uiteraard handig om te weten op welke manier je dit huidprobleem aan kan pakken. 

Je kunt dit huidprobleem zelf behandelen, maar ook kun je hier voor bij een huidtherapeut langs gaan. We vertellen je hieronder graag welke behandelingen het meest effectief zijn voor verwijde bloedvaatjes in de huid.

Laseren van de huid

Het laten laseren van de huid is een veel gekozen manier om de verwijde bloedvaatjes aan te pakken. Als je kiest voor een laserbehandeling zullen de bloedvaatjes die verwijd zijn dicht worden gebrand. Daardoor kan er geen bloed meer in de vaatjes terechtkomen, waardoor ze niet meer zichtbaar zijn. 

Zo kan de couperose snel behandeld worden. Dit is mogelijk op alle plekken in het gezicht, maar rondom de ogen is het niet mogelijk om te laseren. Dat komt omdat de huid rondom de ogen te dun is om te kunnen laseren. Vaak zijn de verwijde bloedvaatjes na 2 á 3 behandelingen verdwenen.

Na de laserbehandeling is het wel belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt. De huid is dan namelijk kwetsbaar. Vermijd zonlicht als de huid net gelaserd is, omdat de huid snel kan verbranden door de zon. Er kunnen dan pigmentvlekken ontstaan of andere huidschade. 

Probeer ook grote temperatuurverschillen te voorkomen na de laserbehandeling. Als er te vaak te grote temperatuurverschillen optreden, zullen de vaatjes opnieuw openspringen en zich vullen met bloed. Ze zijn dan opnieuw zichtbaar en moeten opnieuw behandeld worden. 

Verzorg de huid na de laserbehandeling goed met de producten die de huidtherapeut adviseert.

Een couperose crème gebruiken

Er zijn ook crèmes die je kunt gebruiken als je last hebt van verwijde bloedvaatjes. Wel is het belangrijk om te weten dat je met een crème de couperose nooit volledig zal kunnen laten verdwijnen. 

Een crème kan wel de huid kalmeren en verzachten. Zo kan het jeukende en branderige gevoel verminderen. Als je een crème gebruikt voor de verwijde bloedvaatjes zal de huidbarrière hersteld kunnen worden. 

Daarnaast zorgt de crème ervoor dat de huid beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Je kunt met een crème het probleem verlichten, maar niet weghalen. Wees jezelf hier dus van bewust als je voor een crème kiest.

Overige tips ter behandeling van dit huidprobleem

Mocht je last hebben van verwijde bloedvaatjes in de huid is het uiteraard altijd handig om een aantal tips mee te krijgen. Wij willen je ter behandeling van couperose een aantal tips meegeven. 

Blijf de huid kalmeren na de behandeling van couperose en ook als je geen behandelingen ondergaat. Door de huid te kalmeren zullen de bloedvaatjes zich minder snel vullen met bloed en ook zullen ze daardoor minder zichtbaar zijn. 

Kalmeer de huid zodat ze tot rust kan komen en ook zodat de huid minder snel rood zal worden. Je kunt de huid kalmeren met bijvoorbeeld een gezichtscrème of een serum. 

Breng ook eens per week een masker aan die de huid kalmeert.

Vermijd deze zaken wanneer je last van couperose hebt

Het is belangrijk om zonlicht en temperatuurverschillen te vermijden als je last hebt van verwijde bloedvaatjes. Als je wel de huid blootstelt aan de zon is het heel belangrijk om deze zeer goed in te smeren met een beschermende crème. Kies voor een crème met een goed uv-filter en kies minimaal voor SPF 30. 

Zo kan de huid niet verbranden en zal het huidprobleem niet kunnen verergeren. Voorkom ook dat je het te warm krijgt door bijvoorbeeld een hoge temperatuur of te veel inspanning. 

Vermijd ook een sauna, een stoombad of een heet bad. De bloedvaatjes kunnen dan namelijk verwijden of zelfs openspringen, waardoor de behandeling die je hebt ondergaan geen effect meer heeft.

Dit huidprobleem camoufleren: verstandig?

In het geval van verwijde bloedvaatjes in de huid ben je al snel geneigd om de huid te camoufleren. Veel vrouwen worden onzeker door de verwijde haarvaatjes en willen foundation aanbrengen om dit huidprobleem te verbergen. 

Let wel goed op als je dit huidprobleem wilt camoufleren. Als je een foundation gebruikt wordt de huid al snel afgesloten en kan de huid niet meer ademen. De huid kan vervolgens de warmte niet goed kwijt en zal rood worden. Dit kan grote gevolgen hebben op de verwijde haarvaatjes. Kies dus enkel voor een foundation die de huid alsnog laat ademen en die de huid niet verstopt.

Mocht je de huid willen camoufleren, vraag dan advies aan een schoonheidsspecialiste. Zij kan jou vertellen welke make-up het meest geschikt is voor jouw huid met verwijde bloedvaatjes. Bij gebruik van verkeerde camouflage producten kan het huidprobleem alleen maar verergeren. 

De huid zal uitdrogen en geïrriteerd raken. Zorg er dus voor dat je enkel goede camouflage producten wilt gebruiken. Als de huid behandeld wordt tegen de verwijde bloedvaatjes is het aan te raden geen camouflage producten te gebruiken. De huid is dan kwetsbaar en zal snel geïrriteerd kunnen raken.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.