Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Acne behandeling dankzij een effectieve skincare routine

Snelle acne behandeling

Een veelvoorkomend huidprobleem, voornamelijk onder de jeugd, is acne. Dit huidprobleem kan behandeld worden, maar dit vergt wel geduld en tijd. Als je last hebt van acne is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en te behandelen. 

Het huidprobleem zal namelijk niet vanzelf snel afnemen en verdwijnen. De huid heeft hulp nodig om terug in balans te kunnen komen. Het gebruik van de juiste skincare producten is dan ook heel belangrijk als je last van acne hebt. 

Dit huidprobleem kan met de juiste skincare producten en een vaste huidverzorgingsroutine verdwijnen. Verzorg acne enkel op de juiste en beste manier, omdat anders het huidprobleem alleen maar erger zal worden.

Wat is acne?

Acne is een huidprobleem dat nog altijd veel voorkomt. Kenmerken van dit huidprobleem zijn een vette huid, en geïrriteerde T-zone, puistjes, pukkels, mee-eters en onderhuidse ontstekingen. De huid kan rood en gevoelig zijn. 

Een andere benaming voor acne is jeugdpuistjes. Toch hoeven het niet altijd jeugdpuistjes te zijn, want ook op latere leeftijd kun je last krijgen van acne. De meest bekende en meest voorkomende vorm van acne is Acne Vulgaris.

Hoe ontstaat acne?

Dit huidprobleem kan ontstaan door meerdere oorzaken. Tijdens de puberteit speelt de hormoonhuishouding een grote rol. Door de schommelingen in de hormonen raakt het lichaam uit balans en zal de huid te veel talg gaan produceren. 

Acne ontstaat als de talgkliertjes in de huid verstopt raken. Gedurende de puberteit worden de talgkliertjes groter en maken ze meer talg aan. De talgkliertjes kunnen de grote hoeveelheid aan talg niet snel genoeg afvoeren. Zo raken de talgkliertjes verstopt en kan er een mee-eter of een puistje ontstaan.

Een puistje of onderhuidse ontsteking ontstaat door de zogenoemde bacterie Propionibacterium Acnes. Deze bacterie irriteert het talgkliertje, waardoor deze uiteindelijk knapt. Daardoor komt het talg in de omliggende huid terecht en ontstaat er een onderhuidse ontsteking of een puistje. 

Als de huid eenmaal verstopt zit met talg en er ontstaan veel puistjes en andere onzuiverheden, wordt het voor de huid steeds moeilijker om het talg af te voeren. Een acnehuid moet dus echt goed behandeld worden om van dit probleem af te kunnen raken.

Goede acne behandeling skincare routine

De acnehuid moet goed behandeld worden, want anders kan dit probleem niet voldoende aan worden gepakt. Als je van dit probleem af wilt komen is het cruciaal om een goede skincare routine aan te houden. Met de juiste skincare producten kan dit huid probleem goed aangepakt worden. 

Uiteindelijk zal je langzaam naar het gewenste eindresultaat toe kunnen werken. Het behandelen van een acnehuid vergt tijd en geduld. De huid moet terug in balans komen en moet al haar onzuiverheden kwijtraken. 

Dit kan even duren, maar zodra het huidprobleem goed onder controle is zal het volledig kunnen verdwijnen. Het gebruik van de juiste skincare producten is dus zeker een prioriteit als je dit huidprobleem wilt bestrijden.

Reinig de acnegevoelige huid

Het is heel belangrijk om de huid met acne goed te reinigen. Doe dit elke ochtend en elke avond. Door de huid te reinigen kan alle viezigheid verwijderd worden en zal ook het te veel aan talg worden verwijderd. Op die manier kan de huid goed schoon gehouden worden en zullen de poriën minder snel verstopt raken. 

Reinig de acnegevoelige huid met een mild reinigingsproduct. Kies bijvoorbeeld voor een gelreiniger of voor een foamreiniger. Een reiniger met een antibacteriële, ontstekingsremmende en kalmerende werking zal zeker door de acnehuid gewaardeerd worden. 

Zorg ervoor dat je tijdens het reinigen van je gezicht niet te veel over de actieve ontstekingen wrijft. Dit kan voor irritatie zorgen, waardoor de ontstekingen opengaan en de bacteriën zich snel kunnen verspreiden. Zo kunnen er nieuwe ontstekingen ontstaan en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Exfoliëren als middel tegen dit huidprobleem

Ga je de huid met acne behandelen? Dan kan dit ook door middel van de gezichtshuid exfoliëren. Je kunt mechanisch exfoliëren, enzymatisch exfoliëren of chemisch exfoliëren. 

Mechanisch exfoliëren gaat door middel van een product waar een korrel in verwerkt zit (scrubben), maar toch voor de acnehuid sterk afgeraden. De korrel in het product kan de ontstekingen openmaken, waardoor de bacteriën verspreiden en nieuwe ontstekingen veroorzaken. 

Voor de acnehuid is chemisch exfoliëren het meest effectief. Dit gaat op basis van zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat huid zich sneller gaat vernieuwen, waardoor de huid de ontstekingen sneller kwijtraakt en de huid terug egaal kan worden. 

Als je regelmatig een chemische exfoliatie toepast kan het huidprobleem, in combinatie met je andere skincare routine, verdwijnen.

Hydrateer een huid met acne

Gaandeweg het behandelen van de huid met acne is het belangrijk om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Blijf de huid daardoor goed hydrateren. 

Doe dit met een product waar onder andere hyaluronzuur inzit, zodat de huid gestimuleerd wordt om het vocht vast te houden en om de huidbarrière te herstellen. Door de huid te blijven hydrateren zal je het vochtgehalte op peil kunnen houden en zal je een trekkerig gevoel aan de huid kunnen voorkomen. 

Daarnaast zorgt talg ervoor dat de huid niet uitdroogt. Heeft de acnehuid dus een te kort aan vocht? Dan zal de huid nog meer talg aan gaan maken, waardoor de huid nog meer ontstekingen gaat vormen. Door de huid te blijven hydrateren zal je het acne probleem goed aan kunnen pakken.

Bescherm de onzuivere huid

De acnehuid is kwetsbaar en gevoelig. Daarom is het belangrijk om deze goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf, waaronder de zon. Door de huid goed te beschermen zal je ervoor zorgen dat de huid niet geïrriteerd raakt door invloeden van buitenaf. 

Breng een crème aan met een goed werkend uv-filter en een minimale SPF 30. Zo voorkom je dat de huid verbrand door de zon of dat de huid uitdroogt. Op die manier kan je voorkomen dat het huidprobleem erger wordt.

Wat kun je doen tegen acne littekens?

Probeer altijd zelf van de puistjes en andere onzuiverheden af te blijven. Als je hier zelf aan gaat krabben of ze zelf probeert uit te drukken, zal je de huid kunnen beschadigen. Daardoor kan de huid littekens vormen en dat wil je uiteraard zien te voorkomen. 

Als er toch littekens ontstaan door acne, dan is het mogelijk om deze te behandelen. Je kunt de littekens van acne behandelen door middel van chemische exfoliatie, waarbij de huidlagen sneller vernieuwd worden en de huidlaag weer terug egaal wordt. Ook kun je de littekens laten behandelen door een goede huidtherapeut.

Bij de huidtherapeut kun je bijvoorbeeld een laserbehandeling ondergaan of een behandeling met microneedling. Bij een laserbehandeling wordt er warmte gecreëerd in de diepere huidlagen. Op die manier wordt de aanmaak van elastine en collageen gestimuleerd. Deze lichaamseigen stofjes zorgen ervoor dat de huid elastisch blijft en haar stevigheid behoudt. 

Op die manier kunnen de littekens verdwijnen. Microneedling is ook een veel gekozen methode om littekens van acne te behandelen. Er worden dan minuscule gaatjes in de huid gemaakt, waardoor de huid gestimuleerd wordt om zich te vernieuwen. Daarbij wordt eveneens elastine en collageen aangemaakt, waardoor de huid versterkt.

Bezoek eventueel een schoonheidsspecialiste

Een schoonheidsspecialiste kan uiteraard ook bezocht worden als je last hebt van acne. Als je naar de schoonheidsspecialiste gaat zal zij de huid goed kunnen verzorgen met de juiste producten. Zij kan de huid behandelen op een zeer effectieve manier. 

Daarnaast kan ze de onzuiverheden op een verantwoorde manier verwijderen, waardoor de huid er rustiger uit komt te zien en minder actieve ontstekingen zal vormen. De schoonheidsspecialiste zal jou goed kunnen adviseren welke skincare producten je het beste voor jouw acnehuid kan gebruiken. 

Zo weet je zeker dat je de juiste skincare routine aanhoudt om jouw huidprobleem op de beste manier aan te kunnen pakken.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.