Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Pigmentvlekken verwijderen? Zo pak je dit huidprobleem aan

Snel pigmentvlekken verwijderen

Er zijn verschillende huidproblemen waar we mee te maken kunnen krijgen en daar vallen ook pigmentvlekken onder. Veel mensen storen zichzelf aan pigmentvlekken en kunnen hier zelfs onzeker door worden. In de meeste gevallen kunnen pigmentvlekken geen kwaad. Zolang een pigmentvlek onschuldig is kan hij goed aangepakt worden. 

Dit huidprobleem kan worden aangepakt met producten of met een laser. Ze zijn vaak goed te behandelen en daardoor zullen ze snel kunnen verdwijnen. Het verwijderen van pigmentvlekken wordt steeds vaker gedaan.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn vlekken op de huid. Een pigmentvlek is een ophoping van pigment in de huid. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar voornamelijk in het gezicht, op de borst en op de handen. 

Pigmentvlekken zullen sneller voorkomen op lichaamsdelen die veel blootgesteld worden aan zonlicht. Welke kleur de pigment vlek heeft is afhankelijk van de huidskleur. Bij een blanke huid zijn de pigmentvlekken bruin van kleur en bij een donkere huid zijn ze licht van kleur.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Een pigmentvlek kan ontstaan wanneer de pigment in de huid zich ophoopt op een bepaalde plaats. Het ontstaan van een pigmentvlek kan bijvoorbeeld komen door te veel blootstelling aan de zon, maar ook kan het erfelijk bepaald zijn. Een pigmentvlek kan bij de geboorte al te zien zijn, maar ook kunnen ze op latere leeftijd gevormd worden. 

Als de huid te veel bloot wordt gesteld aan zonlicht, zullen de pigmentcellen in de war kunnen raken. Zo kunnen ze op een bepaalde plek op het lichaam voor een ophoping van pigment zorgen. Niet alleen door de zon kan een pigmentvlek gevormd worden. 

Dit kan namelijk ook door hormoonschommelingen. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap het zwangerschapsmasker ontstaan. Dit wordt ook wel melasma genoemd. In de meeste gevallen zijn pigmentvlekken onschuldig, maar wel worden ze vaak als ontsierend gezien. Veel mensen willen pigmentvlekken dan ook laten verwijderen.

Snel pigmentvlekken verwijderen: Zo doe je dat

Je kunt een pigmentvlek op meerdere manieren laten verwijderen. Op basis van de pigmentvlekken en de hoeveelheid ervan kan er bepaald worden welke methode het beste zal werken. Dit kan ook afhankelijk zijn van de plaats waar de vlekken voorkomen. 

Vrijwel altijd kunnen de pigmentvlekken goed en effectief behandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale crème of met een lasertechniek. We nemen graag met je door hoe je pigmentvlekken kunt verwijderen.

Speciale crèmes kunnen dit probleem verhelpen

Er bestaan meerdere crèmes die je kunt gebruiken voor het verwijderen van pigmentvlekken. Als je kiest voor een crème die hierbij moet helpen, is het belangrijk dat de crème effectief genoeg is om de pigmentvlek die jij hebt aan te kunnen pakken. 

Vraag bijvoorbeeld aan een huidtherapeut welke crème het beste voor jou zal helpen. Een crème die je gebruikt voor het verwijderen van pigmentvlekken is zeker effectief. De crème wordt tot diep in de huidlagen opgenomen en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. 

Er worden op die manier nieuwe gezonde huidcellen gevormd en deze corrigeren de pigmentcel. Op die manier kan het pigment zich over de huid verspreiden, waardoor de pigmentvlek zal verdwijnen. Het gebruiken van een crème is heel eenvoudig.

Pigmentvlekjes laten laseren

Nog een manier om pigmentvlekken te laten verwijderen is door ze te laten laseren. Pigmentvlekjes laten laseren mag enkel gebeuren bij een huidtherapeut die hier in gespecialiseerd is. Als je dit door een ondeskundig iemand laat doen is de kans groot dat er huidschade optreedt en dit kan gevaarlijk worden of voor ernstige problemen zorgen. 

Een pigmentvlek laten laseren door een huidtherapeut werkt effectief. Als je de pigmentvlekjes laat laseren zullen de laserstralen en de lichtflitsen die ontstaan ervoor zorgen dat de ophoping van pigment geabsorbeerd wordt. Het melanine en het pigment wat in de pigmentcel aanwezig is zal op die manier verwijderd worden. 

Na een aantal behandelingen zullen de pigmentvlekjes volledig verwijderd zijn. Laseren is dus een zeer effectieve manier van behandelen.

Verminder vlekken van pigment met appelazijn

Een steeds vaker gekozen manier om pigmentvlekjes aan te pakken is door appelazijn te gebruiken op de huid. Je kunt met appelazijn op een natuurlijke manier de pigmentvlekjes verwijderen. Als er appelazijn gemaakt wordt zal er appelzuur ontstaan. 

Appelzuur kan bacteriën doden en het zal de huid helpen om sneller te herstellen. Breng je appelazijn aan op de huid? Dan zullen de zuren diep in de huid opgenomen worden. Vervolgens zorgt het ervoor dat de gezonde huid onder de pigmentvlekjes naar boven komt. 

Op die manier kan de huid terug egaal worden en zullen de pigmentvlekjes niet meer zichtbaar zijn. Je kunt appelazijn aanbrengen door het op een watje aan te brengen en het vervolgens op de huid te wrijven. Doe dit op de pigmentvlekken van de huid. Laat het intrekken en spoel het vervolgens af met lauwwarm water.

Pigmentvlekken voorkomen: Hoe doe je dat?

Heb je last van pigmentvlekjes en wil je hier graag vanaf? Dan kunnen crèmes, laserbehandelingen en appelazijn een uitkomst zijn. Als je je pigmentvlekjes verwijderd hebt wil je uiteraard dat er geen nieuwe ontstaan. 

Probeer dus altijd de vorming van nieuwe pigmentvlekken te voorkomen en tegen te gaan. Het is belangrijk dat je jouw huid goed beschermd tegen de zon als je naar buiten gaat. De vorming van pigmentvlekken wordt grotendeels veroorzaakt door zonlicht. Zonlicht kan de huid beschadigen en het brengt de pigmentcellen in de huid in de war.

Naarmate je ouder wordt zal je daardoor last krijgen van pigmentcellen. Door de huid goed tegen de zon te beschermen kun je pigmentvlekjes voorkomen. Smeer de huid goed in met een beschermende crème. Kies voor een crème waar een uv-filter in zit en gebruik minimaal een SPF 30 als je de huid blootstelt aan de zon. 

Daarnaast is het af te raden om parfum op te sprayen of andere producten te gebruiken waar alcohol en parabenen inzitten als je de zon in gaat. Deze producten kunnen namelijk pigmentvlekjes veroorzaken.

Voorkom ook zeker blootstelling aan zonlicht als de huid kwetsbaar is na een laserbehandeling of bijvoorbeeld een chemische exfoliatie op basis van zuren. De huid is dan dun en zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Als de huid dan beschadigd wordt door de zon zullen er pigmentvlekjes optreden. 

Zorg er eveneens voor dat de huid van binnenuit gezond blijft. Slik daarom vitamines en mineralen de ervoor zorgen dat de huidconditie optimaal blijft. Zo zal de huid minder snel kwetsbaar zijn voor het vormen van pigmentvlekjes.

Naast jouw skincare kan een huidspecialist helpen

Met de juiste producten kun je jouw huid goed verzorgen en kun je de pigmentvlekken verwijderen en de vorming van nieuwe vlekjes tegengaan. Je kunt dus zelf goed de huid onderhouden als het gaat om pigmentvlekken, maar toch is dit niet altijd voldoende. Als je toch last krijgt van pigmentvlekjes of je wilt nog effectiever de vorming van nieuwe vlekjes tegengaan, is het aan te raden om een huidspecialist te bezoeken.

Een huidspecialist weet precies wat jou huid nodig heeft. Zij kan jouw huid behandelen op een effectieve manier en ook kan de huidspecialist jou vertellen waar je op moet letten. Je kunt bij een huidspecialist ook de huid op een verantwoorde manier laten laseren als je last hebt van pigmentvlekjes. 

Na deze behandeling zal de huidspecialist jou adviseren hoe de huid daarna moet verzorgen. De huidspecialist zal ook vertellen hoe je de vorming van nieuwe vlekjes tegen kan gaan op een effectieve manier.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.