Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Snel striae verminderen dankzij de juiste skincare routine

Snel striae verminderen

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van huidproblemen en daar is striae er één van. Striae is een veelvoorkomend huidprobleem. Ruim 70% van de vrouwen en 40% van de mannen krijgt te maken met dit huidprobleem. 

Het is een huidprobleem dat geen kwaad kan, maar vaak wordt het als ontsierend gezien. Vooral vrouwen kunnen er snel onzeker van worden als het op zichtbare plekken voorkomt. Dit huidprobleem kan behandeld worden met skincare producten en ook is het mogelijk om een huidspecialist te bezoeken als je er veel last van hebt en jezelf er aan stoort. 

Wil je graag striae verminderen? Lees dan snel verder en ontdek met welke skincare routine jij het huidprobleem goed aan kunt pakken!

Wat is striae?

Eerst is het goed om te weten wat striae precies is. Striae zijn littekens in de huid. Het zijn strepen op de huid en ze lopen vaak parallel langs elkaar. 

In het begin zijn ze felrood of paars, maar met de tijd zullen ze licht van kleur worden. Striae wordt gezien als scheurtjes in de huid. 

Dit huidprobleem kan op alle leeftijden en voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de puberteit zijn, maar ook op latere leeftijd kun je hier mee te maken krijgen.

Hoe ontstaat striae?

Dit huidprobleem ontstaat als de huid opgerekt wordt in een korte tijd. Als de huid opgerekt wordt zullen er scheurtjes in de huid ontstaan en dit wordt striae genoemd. Deze scheurtjes in de huid ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel scheurt. 

Het ontstaan van striae is per persoon verschillend. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een groeispurt in de puberteit of tijdens de zwangerschap. We zien het ook vaak voorkomen bij sporters waarbij de spiermassa snel toeneemt, maar ook bij mensen met flinke gewichtstoename. Het gebruik van medicatie of bij bepaalde aandoeningen kan ook striae veroorzaken. 

Daarnaast kan ook een erfelijke aanleg een grote rol spelen bij dit huidprobleem. Dit huidprobleem kan op veel plekken op het lichaam voorkomen. We zien het vaak voorkomen op de benen, de buik, de borsten, de billen en de heupen.

Wat te doen tegen striae?

Als je last hebt van striae en je wilt hier graag iets tegen doen, is het uiteraard belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Je kunt dit huidprobleem goed behandelen. 

De littekens kunnen niet altijd volledig weggehaald worden, maar wel kan het aanzienlijk verminderen dankzij een goede huidverbetering. Met bepaalde behandelingen kan de striae wel volledig verdwijnen. We nemen graag met je door wat je precies tegen dit huidprobleem kunt doen.

Stel de oorzaak van dit huidprobleem vast

Voordat je het huidprobleem gaat behandelen is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen waar het probleem vandaan komt. 

De oorzaak van het huidprobleem moet worden achterhaald, zodat het probleem op de juiste manier aan kan worden gepakt. Komt het door zwangerschap, door een groeispurt, gewichtstoename, spiertoename of gebruik je bepaalde medicijnen? 

Stel vast waar het huidprobleem door is ontstaan en kijk op basis daarvan welke behandeling het meest geschikt is.

Stem jouw skincare routine op dit probleem af

Heb je last van deze bekende scheurtjes in de huid? Dan kun je hier jouw skincare routine op afstemmen. Het is belangrijk dat je tijdens jouw skincare routine ervoor zorgt dat de huid waar de littekens aanwezig zijn soepel blijft. 

Zorg ervoor dat de huid zacht blijft en goed gehydrateerd wordt. Door de huid goed te blijven hydrateren en soepel te houden, zal de huid beter kunnen herstellen en zal de striae ook kunnen verminderen. Smeer elke dag de plekken in waar het huidprobleem voorkomt en zorg ervoor dat de huidbarrière hersteld kan worden. 

Breng een voedende crème aan die de huid hydrateert en de huid ondersteunt daar waar nodig. Maak hier wel een vaste routine van, zodat de huid elke dag goed verzorgd wordt en niets te kort komt.

Contacteer eventueel een huidspecialist

Stoor je jezelf enorm aan het huidprobleem of ben je er heel onzeker door geworden? Dan is het logisch dat je een behandeling wilt starten waardoor je van het probleem af kunt komen. 

Het is in dat geval aan te raden om een huidspecialist te benaderen. Zij kan jou vertellen welke behandeling het meest geschikt is en voor jou het meest effectief zal zijn. Als je weet waardoor het probleem is ontstaan kun je op basis daarvan kijken naar de beste behandeling.

Bij veel huidtherapeuten wordt er gekozen voor een laserbehandeling, omdat deze in de meeste gevallen het meest effectief is. Vaak zijn er 2 tot 5 laserbehandelingen nodig om striae te kunnen verwijderen met een laserapparaat. Elke behandeling zal gemiddeld rond de 4 tot 6 weken plaats moeten vinden. 

Je zal na elke behandeling al verbetering zien. De littekens worden lichter van kleur en de textuur van de huid wordt verbeterd. Als er voldoende behandelingen uitgevoerd zijn zal de striae volledig verdwijnen.

Tijdens een laserbehandeling wordt er gewerkt op basis van gefractioneerde bipolaire radiofrequentie. Er wordt door deze energie kleine gaatjes in de striae gemaakt. Deze zijn minuscuul klein en de opperhuid blijft daardoor intact. De huid wordt door de kleine gaatjes gestimuleerd om te herstellen en te genezen. 

Gaandeweg het herstelproces zullen de minuscule gaatjes gevuld worden met nieuw, gezond bindweefsel. Na een aantal behandelingen zal de huid volledig kunnen herstellen en zullen de littekens verdwijnen. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd voor dit huidprobleem en is ook het meest effectief.

Striae voorkomen met deze tips

Niet altijd kunnen we striae voorkomen, maar wel zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om het wel te proberen of om het probleem te beperken. We hebben niet in de hand of het huidprobleem wel of niet ontstaat en zeker niet als het erfelijk bepaald is. Wel kunnen we door de huid te hydrateren en goed soepel te houden proberen te voorkomen, of in ieder geval beperken, dat er littekens ontstaan.

Tijdens de zwangerschap kun je bijvoorbeeld de huid insmeren met skincare producten die de huid hydrateren en de huid soepel houden. Zo verklein je de kans dat er scheurtjes in de huid ontstaan. 

Blijf ook elke dag genoeg water drinken, zodat de huid ook van binnenuit gehydrateerd blijft. De huidbarrière blijft dan sterk en de cellen worden gestimuleerd om het vocht vast te blijven houden. Blijf ook goed de bloedcirculatie stimuleren, waardoor het bindweefsel soepel en rekbaar blijft.

Skincare producten tegen striae

Je kunt verschillende skincare producten gebruiken als je last hebt van striae of als je dit huidprobleem wilt tegengaan of in ieder geval verminderen. Kies bij voorkeur skincare producten die de huid hydrateren

Skincare producten waar hyaluronzuur in zit zijn zeer geschikt voor het hydrateren van de huid. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stofje dat ervoor zorgt dat de cellen het vocht goed vasthouden, dat de huid elastisch blijft en dat de huidbarrière hersteld wordt. 

Je kunt ook skincare producten op oliebasis gebruiken. De olie hydrateert de huid en houd de huid goed soepel. Zo kan de huid rekbaarder worden en zal je kunnen voorkomen dat de huid snel scheurt. Dit kan bijvoorbeeld goed toegepast worden tijdens de zwangerschap.

Daarnaast is het ook verstandig om skincare producten te gebruiken waar vitamine A en/of E in zit. Deze vitamines ondersteunen de huid bij het aanmaken van collageen. Collageen is een lichaamseigen stofje dat voor de stevigheid van de huid zorgt. 

Als de huid gestimuleerd wordt om collageen aan te blijven maken, zal je er dus ook voor zorgen dat het bindweefsel sterker wordt en daardoor minder snel scheurt. Op die manier is het dus mogelijk om het huidprobleem tegen te gaan of in ieder geval sterk te verminderen.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.