Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Verbrande huid behandeling: Tegengaan van dit huidprobleem

Goede verbrande huid behandeling

Zodra de zon schijnt willen we hier het liefst direct in gaan liggen, zodat we een mooi bruin kleurtje krijgen. Toch moeten we goed uitkijken. De huid kan namelijk verbranden door blootstelling aan de zon. Als de huid verbrand is moeten we haar goed verzorgen. Een verbrande huid moet gekalmeerd worden en tot rust komen, zodat deze hersteld kan worden. 

Voordat we de zon ingaan is het dan ook belangrijk dat we de huid goed beschermen. Zo wordt de kans dat de huid verbrandt geminimaliseerd. Wij vertellen je graag hoe je de huid kunt beschermen als je de zon in gaat en wat je moet doen als je toch last hebt van een verbrande huid.

Zo ben je altijd goed voorbereid en kun je direct handelen wanneer dit nodig is.

Waardoor wordt een verbrande huid gekenmerkt?

Als je huid verbrand is, zal dit je zeker niet ontgaan. Een verbrande huid is rood en doet pijn. De extreem gevoelige huid voelt branderig aan en zelfs de lichtste aanrakingen doen pijn. Als de huid echt extreem verbrand is zullen er zelfs blaren op de huid kunnen vormen. 

Daarnaast kan de huid dik worden. Heb je te lang in de zon gelegen en heb je de huid niet goed ingesmeerd? Dan zal de huid snel kunnen verbranden. Bij een zeer verbrande huid kun je ook andere klachten krijgen. Je kunt jezelf ziek voelen, last hebben van hoofdpijn en je kunt misselijk zijn. 

Ook kan een ernstig verbrande huid zelfs koorts veroorzaken of je kunt last krijgen van hartkloppingen. Een huid die verbrand is kan dus veel gevolgen met zich meebrengen. Kijk hier dus altijd voor uit.

Moet je een verbrande huid per se verzorgen?

Het is heel belangrijk dat je een huid die verbrand is goed verzorgt. Doe dit ook als de huid enkel wat rood ziet en nog niet heel erg verbrand is. Door de huid goed te verzorgen als deze verbrand is zal je ervoor zorgen dat de huid zich het snelst weer herstelt. 

Verzorg de huid altijd goed als je merkt dat deze verbrand is. Door de huid direct te verzorgen en dit op de juiste manier te doen, zal je de schade kunnen beperken. Als je direct handelt zal je de pijn al snel kunnen verlichten. 

Meestal duurt het 2 tot 5 dagen tot de verbrande huid weer hersteld is. Dit is afhankelijk van hoe ernstig verbrand de huid is.

Wat te doen tegen een verbrande huid?

Heb je een verbrande huid? Dan is het zaak dat je hier iets aan doet. Je kunt verschillende dingen doen tegen de huid die verbrand is. 

Verkoel de huid goed en zorg ervoor dat deze gekalmeerd wordt. Het is belangrijk dat de huid zich goed kan herstellen, zodat je het snelst weer van het probleem af bent.

Neem een verkoelende douche

Merk je dat je huid verbrand is? Ga dan direct uit de zon en neem een verkoelende douche. Neem een douche met lauw of koud water. Het herstelt de huid niet direct, maar wel zorgt het ervoor dat de huid goed gekoeld wordt. 

Zo zal de pijn verlichten en zal je minder last hebben van een branderig en pijnlijk gevoel. Gebruik tijdens deze verkoelende douche nog even geen producten, maar laat de huid eerst even tot rust komen. 

Na het douchen moet je voorzichtig zijn met afdrogen. De verbrande huid is namelijk erg gevoelig en kwetsbaar. Wrijf niet te hard met een handdoek, maar dep jezelf droog. Zo voorkom je dat de huid nog erger geïrriteerd raakt.

Kalmeer de huid die verbrand is

Nadat je een verkoelde douche hebt genomen is het raadzaam om de huid te kalmeren. Een huid die verbrand is moet goed in worden gesmeerd met een kalmerend product. 

Om de huid te kunnen kalmeren zal je bijvoorbeeld een crème kunnen smeren waar lavendel in verwerkt zit. Daarnaast werkt kamille kalmerend op de huid. Deze werkstof wordt vaak toegepast bij een rode en geïrriteerde huid. 

Alsmede kan de huid gekalmeerd worden met aloë vera. Door de huid goed te kalmeren zal ze tot rust kunnen komen en zal ze sneller in staat zijn om te herstellen.

Hydrateer de verbrande huid

Een verbrande huid is droog en heeft snel vocht nodig. Door de huid die verbrand is goed te hydrateren zal je er ook voor zorgen dat de huidbarrière snel weer hersteld kan worden. 

Hydrateer de huid met producten waar hyaluronzuur in zit. Dit lichaamseigen stofje zorgt ervoor dat de cellen in de huid het vocht vasthouden, dat de huid elastisch blijft en dat de huidbarrière zich herstelt. Zo kan de verbrande huid sneller genezen. 

Hydrateer jouw huid niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. Doe dit door voldoende water te drinken. Drink elke dag zo’n 1 á 2 liter water. Zo blijven de cellen goed gevuld met vocht, zonder dat ze dit kwijtraken. 

Op die manier zal de huid goed gehydrateerd blijven, waardoor deze niet trekkerig aanvoelt of schraal wordt.

Vermijd de zon

Ga niet terug in de zon als de huid verbrand is. De verbrande huid is namelijk erg kwetsbaar en kan niet veel meer hebben. Ga je opnieuw in de zon zitten? Dan zal de zon de huid nog erger aantasten. De huid zal nog meer verbranden en het probleem wordt sterk verergerd. 

Door met een verbrande huid in de zon te gaan zitten zal je blaren kunnen vormen en zal het alleen nog maar pijnlijker worden. Het duurt dan ook veel langer eer dat de huid volledig hersteld is. Gun de verbrande huid rust en de tijd die ze nodig heeft om te kunnen herstellen. Vermijd daardoor de zon en blijf de huid goed verzorgen.

Tips om een verbrande huid te voorkomen

Wil je toch graag de zon in gaan? Doe dit dan op een verantwoorde manier. Het is heel belangrijk dat je een verbrande huid voorkomt. 

Dit is mogelijk door de huid goed in te smeren. Smeer de huid in met een zonnecrème met een uv-filter en gebruik minimaal een SPF 30. Door de huid goed in te smeren zal je ervoor zorgen dat de huid beschermd wordt tegen de schadelijke zonnestralen.

Om een verbrande huid te kunnen voorkomen is het ook aan te raden om de zon te vermijden op het warmte moment van de dag. Dit is tussen 12:00 uur en 15:00 uur. De zon is dan op zijn sterkst en je loopt dan de meeste kans op een verbrande huid. 

Wil je toch lekker buiten zijn als de zon op zijn sterkst is? Kies er dan voor om onder een parasol te zitten. Je kunt dan in de schaduw zitten en de zon kan niet rechtstreeks op je huid schijnen. Zo voorkom je dat de huid verbrandt en dat deze pijnlijk wordt.

Huid die verbrand is verlichten met skincare producten

Heb je jezelf niet goed ingesmeerd of ben je door een andere reden toch verbrand? Dan is het belangrijk om de juiste skincare producten toe te passen om de huid te kunnen verzorgen. 

Met de juiste skincare producten kun je jouw verbrande huid goed hydrateren, verkoelen en kalmeren. Dit is heel belangrijk als je wilt dat de huid goed en snel geneest. 

Je kunt de huid het beste insmeren met een dunne crème of lotion waar aloë vera, lavendel, kamille en hyaluronzuur in verwekt zit. Deze werkstoffen zorgen ervoor dat de huid krijgt wat ze nodig heeft en ondersteund wordt daar waar nodig. 

Zo kan de huidbarrière het snelste herstellen en zal je het snelst van de verbrande huid af kunnen komen.

Is jouw huid ernstig verbrand? Contacteer een medisch specialist

Doet de huid erg veel pijn, worden er blaren gevormd en heb je veel last van de verbrande huid? Dan is het aan te raden om een medisch specialist te benaderen. 

Een medisch specialist zal de huid bekijken en zal jou adviseren wat het beste is om te doen. Vormen er blaren? Zorg er dan voor dat de blaren niet opengaan en draag daarom geen strakke kleren. Als de huid ernstig verbrand is kan een medisch specialist ook zwaardere pijnstillers voorschrijven, zodat de pijn onderdrukt wordt. 

Bij klachten als misselijkheid, koorts, hoofdpijn, rillingen, hartkloppingen of andere klachten, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met een medisch specialist. Onderschat een verbrande huid zeker niet.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.