Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Mee-eters verwijderen? Een goede skincare helpt daarbij!

Mee-eters verwijderen skincare gezicht

We hebben allemaal al wel eens last gehad van een mee-eter, de bekende zwarte puntjes op de huid. Mee-eters kunnen bij vrijwel elk huidtype voorkomen, maar worden het meest gezien bij de vette huid. Je kunt mee-eters aanpakken met de juiste skincare

Het is wel belangrijk om te weten hoe je mee-eters precies kunt verwijderen en wat daarbij komt kijken. Zo kun je altijd op de beste manier jouw huid verzorgen en je gaat de vorming van nieuwe mee-eters tegen.

 Als je last hebt van mee-eters is het belangrijk om jouw skincare routine hier op aan te passen. Leg jouw focus op het verwijderen van mee-eters en andere onzuiverheden als je daar last van hebt. Zorg dat je de beste skincare routine aanhoudt als je wilt dat deze onzuiverheden verwijderd worden en tegen worden gegaan.

Wat zijn mee-eters en hoe ontstaan ze?

Goed om te weten is wat een mee-eter precies is en hoe deze ontstaat. Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Een mee-eter is een verstopping in de porie. De poriën zorgen voor het afvoeren van zweet en talg. 

Als dit, door bijvoorbeeld een vette huid, zich ophoopt, zal de porie verstopt raken. Kleurt dit zwart? Dan spreek je van een zwarte mee-eter. Dit wordt ook wel een open comedo genoemd. Je kunt ook last hebben van een witte mee-eter, die we ook wel een gesloten comedo noemen. In dat geval is ook de porie verstopt, maar is deze afgesloten door een dun huidlaagje door dode huidcellen. Deze vorm van mee-eters is moeilijker te verwijderen dan een zwarte mee-eter.

Een mee-eter ontstaat dus als de porie verstopt raakt door te veel talg en zweet. Als de poriën verstopt raken kan het talg dat de huid aanmaakt niet meer afgevoerd worden en naar de oppervlakte van de huid komen. Talg is goed voor de huid, want talg houdt de huid en de haarzakjes soepel. Zo kunnen deze niet uitdrogen. 

Maar een te veel aan talg is niet goed. Als er een te veel is aan talg zullen er mee-eters en andere onzuiverheden ontstaan. Een mee-eter die ontstoken raakt door een bacterie zal veranderen in een puistje. Er kunnen ook puistjes ontstaan zonder dat er sprake was van een mee-eter. Verwar dit dus niet met elkaar.

Wat te doen tegen mee-eters?

Mee-eters in het gezicht is nog niet direct een huidprobleem. Maar worden dit er meer en zitten ze overal in het gezicht? Dan is het belangrijk dat ze aan worden gepakt. Mee-eters kunnen voorkomen in het gezicht, maar ook op andere delen van het lichaam. 

Zo kunnen ze ook voorkomen in de oren, op de borst of op de rug. Bij een vette huid in het gezicht zijn mee-eters vrijwel altijd aanwezig. Is er sprake van acne? Dan wordt dit probleem alleen maar erger. Het is belangrijk om te weten wat je precies kunt doen tegen mee-eters en hoe je kunt voorkomen dat er een nieuwe mee-eter ontwikkeld wordt.

Een gezichtsmasker tegen dit huidprobleem

Als je last hebt van veel comedonen is het verstandig om een gezichtsmasker te gebruiken. Doe dit bijvoorbeeld twee keer in de week. Als je een vette huid hebt met veel comedonen, is het belangrijk dat het gezichtsmasker effectief genoeg is. 

Kies daarom voor een gezichtsmasker met een antibacteriële, ontstekingsremmende en kalmerende werking. Er zijn ook gezichtsmaskers te vinden met een licht reinigend effect. In combinatie met de eerder benoemde werkingen kan dit voor het gewenste resultaat zorgen bij regelmatig gebruik.

Een huid die veel mee-eters laat zien zal een gezichtsmasker zeker wel kunnen waarderen. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat de bacteriën geen kans krijgen om de huid binnen te dringen, de ontstekingsremmende werking zorgt ervoor dat er geen nieuwe ontstekingen zoals puistjes kunnen ontstaan en de kalmerende werking zorgt ervoor dat de huid tot rust kan komen. 

Een masker die daarnaast ook een licht reinigend effect biedt zal ervoor zorgen dat de huid schoon wordt gehouden en dat de viezigheid op de huid niet de kans krijgt om de poriën te verstoppen.

De gezichtshuid exfoliëren kan helpen

Niet alleen zal je gebruik kunnen maken van een gezichtsmasker als je last hebt van mee-eters. Je kunt namelijk ook de huid exfoliëren. De huid exfoliëren kan mechanisch, enzymatisch en chemisch. 

Mechanisch exfoliëren gebeurd met een product waar een korrel in verwerkt zit en dit wordt ook wel scrubben genoemd. Zo worden de dode huidcellen verwijderd, maar een scrub wordt bij een vette huid sterk afgeraden. Waarom? Omdat de wrijving met de korrel ervoor kan zorgen dat de ontstekingen van de huid opengaan, waardoor de bacteriën zich zullen verspreiden en nieuwe ontstekingen zullen veroorzaken. 

Kies daarom het liefst voor chemisch exfoliëren, waarbij er gebruik gemaakt wordt van zuren. Zuren zullen ervoor zorgen dat de dode huidcellen verwijderd worden en dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt. Een chemische exfoliant op basis van zuren zal er ook voor zorgen dat het proces van de vernieuwing van de huid sneller verloopt. 

Normaalgesproken duurt het gemiddeld 28 dagen voor de huid om zich te vernieuwen. Bij het gebruik van een chemische exfoliant zal dit proces aanzienlijk versneller, waardoor de huid sneller terug egaal en glad wordt. Door een chemische exfoliant te gebruiken zal je ervoor zorgen dat de onzuiverheden blijven verminderen en dat de huidbarrière hersteld wordt. Zo zal de huid sterker worden, egaal en weer een natuurlijke glans krijgen.

Talgproductie remmen dankzij skincare producten

Om ervoor te kunnen zorgen dat er geen nieuwe mee-eters gevormd kunnen worden, is het raadzaam om de talgproductie te remmen. Doe dit met de juiste skincare producten die hier de beste ingrediënten voor bevatten. 

Salicylzuur is een belangrijk ingrediënt voor skincare producten die jouw talgproductie moeten remmen. Deze werkstof zorgt ervoor dat de bacterie die acne veroorzaakt aangepakt wordt. Zo kan de vorming van nieuwe ontstekingen voorkomen worden en ook zorgt het ervoor dat de poriën niet opnieuw verstopt raken. 

Op die manier wordt de vorming van nieuwe mee-eters tegengegaan. Reinig de huid goed met de juiste skincare producten en breng na het reinigen een lotion aan, waardoor de poriën weer sluiten en niet verstopt kunnen raken door invloeden van buitenaf. 

Breng vervolgens een effectief serum aan en een crème die speciaal gericht is op de vette huid met mee-eters en andere onzuiverheden.

Pas op met mee-eters verwijderen

Het is logisch dat je jezelf irriteert als je last hebt van veel mee-eters. Je zou ze het liefst eruit willen halen, maar toch moet je hier voor oppassen. 

De huid kan namelijk beschadigen als je een mee-eter op de verkeerde manier weghaalt. Daarnaast kan het huidprobleem ook sterk verergeren als het verwijderen van mee-eters niet zorgvuldig gedaan wordt.

Mee-eters uitdrukken: niet verstandig

Uitdrukken is een manier om een mee-eter te verwijderen, maar doe dit niet zelf. Dit kan namelijk grote gevolgen met zich meebrengen als het niet goed uitgevoerd wordt. Als een mee-eter uitgedrukt wordt, zal deze aangepakt worden met de omliggende huid. 

De omliggende huid druk je naar elkaar toe, waardoor je onder de porie kan komen en zo de mee-eter naar boven kunt drukken. Zo komt hij eruit en zal hij verwijderd worden. Laat dit enkel doen door een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut die hier in gespecialiseerd is. Zo voorkom je huidschade en nieuwe ontstekingen.

Als je een mee-eter verkeerd uitdrukt of niet volledig leeg maakt, zal deze snel om kunnen slaan naar een puistje of een veel ergere ontsteking. Het uitdrukken van een mee-eter kan er ook voor zorgen dat de porie van binnen beschadigd wordt. Dit kan voor een geïrriteerde huid zorgen of een nieuwe ontsteking veroorzaken. 

Daarnaast kan ook de onderliggende huid beschadigd raken als je de mee-eter op de verkeerde manier of niet goed genoeg uitdrukt. Dit wil je uiteraard voorkomen, want het huidprobleem moet juist aangepakt worden en uiteraard niet verergeren.

Ook uitknijpen raden wij af

Uitknijpen kun je maar beter vermijden als je last hebt van mee-eters of andere onzuiverheden. Deze manier van verwijderen brengt vroeg of laat huidschade met zich mee. Door in een mee-eter te knijpen zal hij nooit volledig leeg worden gemaakt en zal hij snel verergeren of omslaan tot een puistje door een bacterie die erin komt. 

Uitknijpen zorgt er bovendien ook voor dat de huid beschadigd wordt en zo kan er een korstje ontstaan. De beschadigde huid is gevoelig en kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, maar ook voor talg dat door de huid gevormd wordt. 

Alsmede kan het voor littekens zorgen en deze kunnen blijvend zijn. Blijvende littekens zijn moeilijk om volledig weg te halen. Voorkom dus dat er littekens ontstaan door het uitknijpen van mee-eters over te slaan.

Let op met mee-eter verwijderaars

Er bestaan ook mee-eter verwijderaars, maar die kun je beter laten liggen. Dit worden ook wel comedonenlepels genoemd. Gebruik ze liever niet, want ze zullen nooit volledig de mee-eter eruit halen. 

Een mee-eter verwijderaar moet je om de mee-eter leggen en voorzichtig drukken. Zo zou de talg uit de porie gedrukt worden, maar dit gebeurd in de meeste gevallen niet effectief genoeg. Bij het gebruiken van een mee-eter verwijderaar is de kans te groot dat er nog een restje talg in de porie blijft zitten. 

Zo komt de mee-eter terug of deze veranderd in een puistje als er een bacterie bij komt. Daarnaast zal ook de huid rondom de mee-eter beschadigd kunnen worden. Zo kunnen er weer littekens ontstaan en dit wil je uiteraard voorkomen.

Tandpasta gebruiken? Niet doen!

Sommige mensen kiezen ervoor om mee-eters in te smeren met tandpasta. Doe dit niet! Tandpasta wordt vaak toegepast door mensen die thuis de mee-eters willen behandelen. De tandpasta die op de mee-eter gesmeerd wordt zal de mee-eter en de porie uitdrogen. 

Zo zou de mee-eter makkelijker te verwijderen zijn, maar hier moet je echt mee opletten. Als je een mee-eter insmeert met tandpasta, is de kans te groot dat er een allergische reactie ontstaat of een flinke ontsteking. Is de porie open gegaan en heb je dit niet gemerkt? Dan zal de tandpasta bij de ontsteking terecht komen en dit kan voor een ernstige reactie zorgen. 

Op die manier zal je ernstige huidproblemen kunnen veroorzaken die je zeker niet wilt krijgen. Vermijd dus echt het gebruik van tandpasta voor mee-eters, want je wilt alles behalve dat de huid nog erger geïrriteerd raakt.

Zo kun je mee-eters voorkomen

Laat mee-eters alleen verwijderen door een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut die hierin gespecialiseerd is. Wel kun je thuis producten gebruiken om nieuwe mee-eters te voorkomen. 

Om de vorming van nieuwe mee-eters te voorkomen is het belangrijk dat je de huid goed schoonhoudt en verzorgd. Reinig de huid elke ochtend en elke avond, zodat alle afvalstoffen die de huid uitscheidt en alle viezigheid van buitenaf verwijderd kunnen worden.

Zo krijgen de afvalstoffen zoals zweet en alle viezigheid van buitenaf niet de kans om de poriën te verstoppen en mee-eters of andere onzuiverheden te veroorzaken. Vervolgens is het belangrijk om de poriën te sluiten met een lotion. Breng vervolgens een serum en een crème aan met de juiste werkstoffen om mee-eters te voorkomen.

Vul jouw skincare routine aan met een chemische exfoliant waardoor je de vorming van nieuwe mee-eters kan voorkomen. Kies voor een geschikte chemische exfoliant die een goede en effectieve werking biedt voor jouw huidtype. Gebruik wekelijks een masker die mee-eters aan kan pakken en de vorming van nieuwe mee-eters tegen kan gaan. Verzorg de huid op de beste manier, zodat je kunt voorkomen dat er nieuwe ontstekingen ontstaan.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.