Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Ouderdomswratjes verwijderen: Hoe pak je dit het beste aan?

Snel ouderdomswratjes verwijderen

Naarmate we ouder worden zal onze huid veranderen en ook kunnen er huidproblemen ontstaan. De ouderdomswratjes zijn er daar één van. Een ouderdomswratje kan over het algemeen geen kwaad, maar wel is het verstandig om er goed naar te laten kijken als je er last van hebt.

Deze goedaardige wratjes komen het meeste voor bij ouderen boven de 50 jaar. In enkele gevallen kunnen ze ook al vanaf het 30ste levensjaar ontstaan. Ouderdomswratjes komen het meest voor bij mensen met een blanke huid. Je kunt ouderdomswratjes goed behandelen als je hier last van hebt. 

Niet iedereen laat ze verwijderen, maar veel mensen vinden het ontsierend. Soms kan een ouderdomswratje ook geïrriteerd raken, waardoor het al snel noodzakelijk wordt om hem te laten verwijderen.

Ouderdomswratjes: Hoe herken je ze?

Het is goed om te weten hoe je een ouderdomswratje precies kunt herkennen. Het is een vormsel van de huid en kunnen verheven zijn. Ze kunnen er in het begin geelachtig uitzien, maar na een tijdje zullen ze geelbruin, bruin of zwart kleuren. 

Ouderdomswratjes hebben een grootte van gemiddeld 2 tot 3 cm. Naarmate je ouder wordt zullen de wratjes veranderen en kunnen ze bloemkoolachtig worden. Ze zijn vaak ruw en kunnen in verschillende vormen voorkomen.

Hoe ontstaan ouderdomswratjes?

Een ouderdomswratje kan ontstaan als we ouder worden. De huid verandert en zo kan er een ouderdomswratje ontwikkeld worden. Hoe dit precies verloopt en door welke factor het wratje ontwikkeld wordt is niet precies bekend. 

Als er sprake is van een uitgebreide vorm van ouderdomswratjes is vaak een erfelijke aanleg de oorzaak van het huidprobleem. Een gewone wrat is besmettelijk, maar een ouderdomswratje is dat niet. Ze zijn vaak goedaardig en kunnen geen kwaad. 

Daarnaast zijn ze niet besmettelijk, omdat ze niet veroorzaakt worden door een virus of een schimmel. 

Zowel mannen als vrouwen kunnen met dit huidprobleem te maken krijgen en ze kunnen over het gehele lichaam voorkomen. In de meeste gevallen komen ze voor op de slapen en op de romp. Het is per persoon verschillend hoeveel van deze wratjes er ontstaan.

Ouderdomswratjes verwijderen – zo doe je dat

Heb je last van ouderdomswratjes en wil je hier vanaf? Dan is het zeker mogelijk om ze te laten verwijderen. Toch is dit in de meeste gevallen niet noodzakelijk, omdat ze goedaardig zijn. 

Mocht je het ontsierend vinden of je hebt er zodanig veel dat je er last van hebt, kun je ze op verschillende manieren laten verwijderen. 

Samen met een dermatoloog of huidtherapeut kun je bekijken op welke manier de wratjes het beste weggehaald kunnen worden.

Laserbehandeling tegen wratjes wegens ouderdom

Eén van de mogelijkheden die er zijn om ouderdomswratjes te verwijderen is door middel van een laser. Deze behandeling wordt in de meeste gevallen uitgevoerd met een CO2 laser. 

Als je een ouderdomswratje laat laseren zal er een gecontroleerde verdamping van de wrat plaatsvinden. Op die manier is het mogelijk om laag voor laag de wrat te verwijderen. Zo zal er na enige tijd weer een gladde huid ontstaan en is het wratje niet meer zichtbaar.

Het wratje is na de behandeling verdwenen, maar wel zal er op deze plek een korstje ontstaan. Hier mag niet aan worden gekrabd. Vaak wordt er door de huidtherapeut die de laserbehandeling uitgevoerd heeft geadviseerd om de huid op die plek in te smeren met een zalf of een crème. 

Zo kan de huid sneller genezen en zal er ook geen littekentje achterblijven. Laseren is een zeer effectieve manier om de ouderdomswratjes te verwijderen. Ze komen ook niet meer terug als ze eenmaal verwijderd zijn.

Skincare producten tegen dit huidprobleem

Naast de mogelijkheid om de ouderdomswratjes te laten laseren kun je ook skincare producten gebruiken die tegen dit ontsierende huidprobleem kunnen helpen. 

Bij wratten, waaronder ook ouderdomswratjes, kan er een crème gebruikt worden waar salicylzuur in verwerkt zit. Wel is het belangrijk dat het percentage aan salicylzuur hoog ligt in dit product. Het is het beste als er 20-40% salicylzuur in de crème verwerkt zit. 

Het hoge percentage aan salicylzuur zal ervoor zorgen dat de bovenste laag van de huid zacht wordt. Doordat de huid verweekt wordt zal de wrat makkelijker te verwijderen zijn. Salicylzuur wordt daardoor vaak toegepast bij ouderdomswratjes als huidprobleem.

Appelazijn gebruiken: Dit kan helpen

Het aanpakken van ouderdomswratjes kan ook gedaan worden met appelazijn. Als je de ouderdomswratjes met appelazijn gaat behandelen, zal het zuur van het azijn de huid langzaam verbranden. Zo kan het wratje er uiteindelijk afvallen. 

Je kunt het appelazijn op een watje aanbrengen en het vervolgens met een pleister vastmaken op de plek waar het wratje zit. Dit zal zo’n twee keer per dag herhaald moeten worden. Doe dit net zolang tot het wratje eraf valt. Deze manier van behandelen doet geen pijn. 

Verzorg de huid wel goed met een crème als het wratje eraf is gevallen. Dit kan bijvoorbeeld met een kalmerende crème en bescherm de huid goed tegen zonlicht.

Gaan ouderdomswratjes vanzelf over?

Als je last hebt van ouderdomswratjes en je wilt hier vanaf, is er echt een behandeling nodig om ze te laten verwijderen. Deze wratjes gaan namelijk niet vanzelf weg. Dat komt omdat een ouderdomswratje niet ontstaat door een virus of een schimmel, wat wel het geval is bij een normale wrat. 

Ouderdomswratjes zijn dan ook niet besmettelijk. Een normale wrat kan wel uit zichzelf verdwijnen en dit gebeurd vaak na 1 jaar. Maar bij ouderdomswratjes is dat anders, omdat zij op een andere manier ontstaan. Een ouderdomswratje kan niet vanzelf weggaan, maar kan juist wel groter worden en geïrriteerd raken. 

Daarnaast kunnen ze dikker worden en gaan bloeden. In dat geval is het aan te raden om ze weg te laten halen, voordat ze nog meer irritatie opleveren. Probeer nooit te krabben aan een ouderdomswratje, want dit kan er ook voor zorgen dat ze geïrriteerd raken.

Voorkomen van wratjes naarmate we ouder worden

Veel huidproblemen kunnen op een bepaalde manier of met producten voorkomen worden, maar bij ouderdomswratjes is dat niet het geval. We kunnen het ontstaan van deze wratjes niet tegengaan naarmate we ouder worden. 

Vrijwel iedereen krijgt op latere leeftijd met deze wratjes te maken. Bij de een komen ze voor in grote aantallen en de ander heeft er slechts één. Dit is van te voren niet te achterhalen, want dit is per persoon verschillend. Bij een erfelijke aanleg zien we vaak grote hoeveelheden ontstaan op het lichaam. Ouderdomswratjes kunnen genetisch bepaald zijn en daardoor is het niet mogelijk om de vorming van deze wratjes te voorkomen.

Als je geen last hebt van de wratjes is het niet noodzakelijk om ze weg te laten halen. Ze kunnen geen kwaad en zijn niet besmettelijk. Heb je er wel last van, omdat ze bijvoorbeeld geïrriteerd raken of groeien? Dan kun je er uiteraard voor kiezen om ze weg te laten halen. 

Veel mensen kiezen er ook voor om ze te laten verwijderen omdat ze zichzelf er aan storen, of omdat ze het ontsierend vinden en er daardoor onzeker door worden. Het tegengaan en voorkomen van ouderdomswratjes is dus niet mogelijk, maar gelukkig zijn ze wel goed en eenvoudig te verwijderen.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.