Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Huidaandoeningen: Welke zijn er en wat kun je ertegen doen?

Huidaandoeningen verminderen

Een huid die uit balans is herken je direct. Er kunnen oneffenheden te zien zijn, rode vlekjes, schilfertjes of bijvoorbeeld puistjes. Als een huid uit balans is en dit niet onder controle is, kunnen er huidaandoeningen ontstaan. Huidaandoeningen kunnen ook op lange termijn ontstaan door bijvoorbeeld invloeden van buitenaf. Het ontstaan van de huidaandoening kan dus verschillend zijn. Wel is het belangrijk dat hier zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt.

Een huidaandoening kan voor veel problemen zorgen. Vaak is het dan ook lastig om een huidaandoening snel aan te pakken, want vaak gaat er een lange tijd overheen eer dat de huidaandoening volledig verdwenen is. Van sommige huidaandoeningen raak je ook niet meer af. Het is belangrijk om te weten welke huidaandoeningen er zijn en wat je hier tegen kunt doen. Misschien herken je één van de aandoeningen wel bij jezelf en kun je beginnen met een behandeling.

Wat verstaan wij onder huidaandoeningen?

Als wij het over huidaandoeningen hebben, bedoelen wij een verstoorde huid met uitslag. Dit kan bijvoorbeeld uitslag zijn in de vorm van schilfers, puistjes, bulten of rode vlekken. Als er sprake is van een huidaandoening is de huid geïrriteerd. Een huidaandoening kan op een specifieke plek ontstaan, maar ook kan dit ontstaan op meerdere delen van het lichaam of het verspreid zich over het lichaam.

Het is bij een huidaandoening belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het probleem bij de kern aan te pakken. Zo kan de huid tot rust komen en kan een nog ergere verspreiding van het probleem voorkomen worden.

Huidaandoeningen gezicht: Wat kun je ertegen doen?

Veel huidaandoeningen kunnen ook ontstaan in het gezicht. Dit is vaak heel vervelend, omdat iedereen dit ziet en het niet bedekt kan worden. Als je last hebt van een huidaandoening in het gezicht wil je hier uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Het is in dat geval uiterst belangrijk om te weten wat je er precies tegen kunt doen.

Een huidaandoening ontstaat niet zomaar. Het komt ergens vandaan. De huidaandoening kan ontstaan door invloeden van buitenaf, maar ook kan dit ontstaan van binnenuit. Het is belangrijk om te achterhalen welk huidprobleem je precies hebt en waar het vandaan komt. Als je dit goed weet kun je de juiste behandeling opstarten en de aandoening behandelen. Hoe de aandoening behandeld moet worden is dus per aandoening verschillend en dit kan ook per persoon verschillend zijn.

Een huidaandoening kan bijvoorbeeld aangepakt worden met een speciale crème van de arts, maar ook is het belangrijk dat je de huid goed schoonhoudt. Door de huid goed schoon te houden krijgen bacteriën geen kans om verdere problemen te veroorzaken. Kies voor de juiste huidverzorging die bij jouw huidtype past en die goed werkt voor de huidaandoening waar je last van hebt. Vermijd wassen met zeep, want dit droogt de huid sterk uit.

Welke huidaandoeningen zijn er zoal?

Er zijn verschillende huidaandoeningen waar je mee te maken kunt krijgen. Het is belangrijk dat je goed weet welke aandoeningen er precies zijn, want zo herken je sneller een aandoening als je er zelf last van hebt. Door jezelf eens goed te verdiepen in huidaandoeningen, kun je ook preventief behandelen en ervoor zorgen dat de kans op een aandoening verminderd wordt.

Het is dus altijd goed om eens te lezen welke huidaandoeningen er zijn, wat ze precies inhouden en hoe ze zich uiten. We nemen hieronder een aantal aandoeningen van de huid met je door.

Psoriasis als aandoening aan de huid

Eén van de meest voorkomende huidaandoeningen aan de huid is psoriasis. Dit is een huidaandoening met schilfers, roodheid en jeuk. Psoriasis kan voorkomen op meerdere delen van het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan op de rug, op de benen, in het zicht of op de hoofdhuid. Bij een ernstige vorm van psoriasis kunnen zelfs de nagels aangetast worden en kunnen er gewrichtsklachten ontstaan. Als er sprake is van psoriasis, ontstaan er vaak grote vlekken met dikke schilfers. Toch is dat niet altijd het geval. Sommige mensen met psoriasis hebben slechts last van een aantal kleine plekjes, terwijl de ander er volledig onder zit.

Er zijn meerdere varianten van psoriasis die kunnen ontstaan. Psoriasis Vulgaris is de standaard variant. Daarnaast heb je ook Psoriasis Guttata, Psoriasis Inversa, Psoriasis Capitis, Psoriasis Palmoplantaris, Psoriasis Unguium en vele andere varianten. Is er vastgesteld dat je last hebt van psoriasis als huidaandoening? Dan kan dit behandeld worden met zalven, tabletten, injecties of licht-therapie. Het ontstaan van psoriasis kan per persoon verschillend zijn. De erfelijke aanleg speelt wel een belangrijke rol bij deze huidaandoening.

Daarnaast kunnen ook andere factoren zorgen voor het ontstaan van psoriasis. Denk aan medicijnen, infecties en beschadigingen van de huid.

Rosacea is een andere aandoening

Nog een huidaandoening die kan ontstaan is rosacea. Dit is vaak een chronische huidaandoening die nooit volledig zal verdwijnen. Wel kan de huidaandoening sterk verminderen met de juiste behandeling. Rosacea heeft roodheid, verwijde bloedvaatjes, bultjes en puistjes als belangrijke kenmerken.

Verwar rosacea niet met acne, waar het op het eerste gezicht wel op kan lijken. Hoe rosacea precies ontstaat is niet bekend. Wel ontstaat rosacea in de meeste gevallen niet voor het 30ste levensjaar. Rosacea komt het meeste voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Onder mannen komt rosacea minder vaak voor. Hoewel de oorzaak van rosacea niet bekend is, kunnen wel invloeden van buitenaf de huidaandoening verergeren.

Denk aan warmte, zonlicht, make-up, geneesmiddelen en bepaalde skincare producten. Rosacea kan sterk verergeren als er gebruik gemaakt wordt van geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Daarnaast kunnen alcohol en voedsel dat sterk gekruid is de huidaandoening (tijdelijk) verergeren.

Aandoening aan de huid met schilfers en bultjes

Er bestaan veel verschillende huidaandoeningen die zich uiten met schilfers en bultjes. Seborroïsch eczeem is er daar één van. Dit is een huidaandoening met rode vlekjes/bultjes en een licht schilferende huid. Deze aandoening komt voornamelijk voor in het gezicht. Daarnaast is deze huidaandoening vaker te zien bij mannen dan bij vrouwen.

Er bestaan twee vormen van deze huidaandoening. De juveniele vorm treed op bij baby’s vanaf de leeftijd van 4 weken tot 9 maanden. Er is ook een vorm die kan ontstaan vanaf de puberteit tot en met volwassen leeftijd. Dit wordt de adulte vorm genoemd. Hoe deze aandoening kan ontstaan is per persoon verschillend. Dit kan onder andere ontstaan door een afwijking in de talg dat de huid aanmaakt.

Mondhoek eczeem is een andere huidaandoening dat gepaard gaat met schilfers en bultjes. Als er sprake is van mondhoek eczeem is de huid van de mondhoeken geïrriteerd door ophoping van speeksel. Vaak gaat deze aandoening gepaard met een infectie met een schimmel of een huidbacterie. Als er sprake is van mondhoek eczeem zijn er kleine kloofjes of scheurtjes te zien in de mondhoeken. De huid is rood en kan schilferen.

Als er sprake is van een infectie met een huidbacterie zal er een gelige korst ontstaan. In het geval van een infectie met een schimmel zal er een wittige korst ontstaan. Als je last hebt van mondhoekeczeem is het belangrijk dat de ontsteking bestrijd wordt.

Veelvoorkomende huidaandoeningen met rode vlekken

Veel huidaandoeningen kunnen rode vlekken veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het clownseczeem (dermatitis perioralis). Dermatitis staat voor ‘huidontsteking’ en perioralis staat voor ‘rondom de mond’. Deze huidaandoening ontstaat rondom de mond. Het is een goedaardige ontsteking die het meest voorkomt bij vrouwen, maar ook mannen en kinderen kunnen hier last van krijgen. Deze huidaandoening kan ontstaan door langdurig gebruik van crèmes of pufjes waar corticosteroïden in verwerkt zitten.

Daarnaast kan deze aandoening van de huid verergeren door zonlicht. Als er sprake is van clownseczeem is het belangrijk om dit goed te behandelen. Dit is mogelijk met een antibioticakuur, een crème of een andere behandeling die door de arts voor wordt geschreven.

Uiteraard bestaan er nog meer huidaandoeningen die gepaard gaan met rode vlekken. Dit kan bijvoorbeeld ook ringworm zijn. Dit is een infectie die door een schimmel veroorzaakt wordt. Deze infectie komt voor op de romp en op de ledematen. Het is een cirkelvormige aandoening aan de huid. Als er sprake is van een ringworm als huidaandoening, is de huid geïnfecteerd door een schimmel.

Deze huidaandoening kan jeuken of er ontstaat een branderig gevoel. Ringworm kan behandeld worden met bijvoorbeeld een crème of een zalf. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden voor een tablettenkuur. Deze wordt enkel voorgeschreven als de aandoening erg hardnekkig is of zich uitbreidt.

Huidaandoeningen bij ouderen

Ouderen kunnen ook last krijgen van huidaandoeningen. Op latere leeftijd veranderd de huid en is de huid kwetsbaar. Ouderen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van pigmentvlekken of ouderdomswratten. Pigmentvlekken kunnen op latere leeftijd ontstaan door zonschade aan de huid. De zon kan erg agressief werken op de huid. Als je jezelf niet goed tegen de zon beschermd, zal je op latere leeftijd pigmentvlekken kunnen krijgen.

Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Bij ouderen kunnen ook ouderdomswratten ontstaan. Dit zijn goedaardige vormsels van de huid. Ouderdomswratten kunnen net als pigmentvlekken door de zon ontstaan, maar dit kan ook komen door virussen, bacteriën of parasieten.

Tevens kan voedsel ook een rol spelen bij ouderdomswratten. Ouderdomswratten kunnen verwijderd worden door ze te laten uitlepelen of door ze te laten wegsnijden. Vermijd krabben aan ouderdomswratten, want dan kunnen ze geïrriteerd raken.

Kan een huidaandoening gevaarlijk zijn?

Als een huidaandoening vroegtijdig ontdekt wordt, kan deze nagenoeg niet gevaarlijk zijn. De meeste huidaandoeningen kunnen zelfs niet eens gevaarlijk worden, bijvoorbeeld rosacea. We kunnen dus vaststellen dat ze meeste huidaandoeningen vervelend, maar toch onschuldig zijn. Wel is het belangrijk dat je de huidaandoeningen goed in de gaten houdt. Mocht er een sterke verandering optreden is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

In het geval van verdikte vlekken op de huid die snel bloeden, jeuken of groeien is het verstandig om een doktersbezoek in te plannen. Dit kan dan namelijk duiden op bijvoorbeeld een basaalcelcarcinoom of op een plaveiselcelcarcinoom. Beide gevallen zijn vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat dit vroegtijdig behandeld wordt, want deze carcinoom varianten kunnen wel snel gevaarlijk worden.

Bij wie kun je terecht voor aanvullende informatie?

Denk je dat je met een huidaandoeningen te maken hebt, maar weet je het niet zeker? Dan kun je er altijd voor kiezen om de huisarts te bezoeken. De arts kan dan kijken of er inderdaad sprake is van een huidaandoening. Mocht dat het geval zijn kan de arts verdere informatie geven over de aandoening van de huid. De arts kan eventueel een zalf, crème of kuur voorschrijven waar de huidaandoening mee behandeld kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ringworm. De arts kan dus een belangrijke rol spelen bij huidaandoeningen.

Dermatoloog

Mocht de huisarts er niet uitkomen of de voorgeschreven zalf of kuur werkt niet effectief genoeg, kan de arts je doorsturen naar een dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in de huid en kan onderzoeken of er sprake is van een huidaandoeningen. Als dat het geval is zal de dermatoloog vaststellen om welke aandoening het gaat.

De dermatoloog kan ook een behandeling voorschrijven. Vaak doet een dermatoloog nauwkeurig onderzoek om er zeker van te zijn om welke aandoening het precies gaat. Meerdere huidaandoeningen kunnen in verschillende varianten voorkomen. Dermatologen kunnen dan ook vaststellen om welke variant van de huidaandoening het gaat. Zo kan de behandeling volledig gericht worden op de aandoening.

Schoonheidsspecialiste

Als de huidaandoening goed zelf onderhouden en behandeld kan worden, kun je er ook voor kiezen om een schoonheidsspecialiste te bezoeken. De schoonheidsspecialiste kan een helpende hand bieden bij huidaandoeningen als rosacea. Een bezoek aan de schoonheidsspecialiste kan zeker een positieve werking hebben op huidaandoeningen als rosacea. De schoonheidsspecialiste kan de aandoening bekijken en behandelen.

Rosacea kan gepaard gaan met onzuiverheden en deze kunnen door de schoonheidsspecialiste zorgvuldig verwijderd worden. Daarnaast kan de schoonheidsspecialiste effectieve producten adviseren die voor de huidaandoening gebruikt kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan een reiniging, een serum en een crème. Hierdoor blijft de huid goed schoon en wordt de huid goed verzorgd. Zo kan de huid terug in balans komen en kan de aandoening goed aangepakt worden.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.