Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Eczeem behandeling om dit huidprobleem snel te verlichten

Effectieve eczeem behandeling

Eén van de huidproblemen waar we mee te maken kunnen krijgen, is eczeem. Het is een huidprobleem dat zorgvuldig behandeld moet worden. In ernstige gevallen van eczeem is een bezoek aan de dokter of een huidtherapeut noodzakelijk. 

Als je een erge vorm van eczeem hebt, is het vaak moeilijk om hiervan af te komen. Zodra het huidprobleem eenmaal onder controle is, zal je dit goed kunnen blijven behandelen. Het is wel belangrijk dat je de huid de tijd gunt die ze nodig heeft om van dit huidprobleem te herstellen.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door invloeden van buitenaf. De eczeemhuid jeukt, is rood en kan schilferig zijn. Door de vele jeuk kunnen er korstjes ontstaan, omdat er vaak aan de huid gekrabd wordt. 

De huid kan al snel geïrriteerd raken en is extreem gevoelig en vatbaar voor invloeden van buitenaf en agressieve skincare producten. Bij een huid met eczeem is het dus cruciaal dat je goed uitkijkt wat je precies aan huidverzorgingsproducten gebruikt.

Hoe ontstaat eczeem?

Waarom iemand last heeft van eczeem is niet altijd goed te achterhalen. Dit kan per persoon verschillend zijn en bij de een is de oorzaak van het probleem makkelijker te achterhalen dan bij de ander. 

Er bestaan twee soorten eczeem. Je hebt constitutioneel eczeem en je hebt contacteczeem. 

Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Dit wordt ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd. Deze vorm van het huidprobleem gaat gepaard met jeuk, roodheid en schilfering. 

Bij contacteczeem wordt het huidprobleem veroorzaakt doordat de huid in contact is gekomen met bepaalde stoffen en er een allergische reactie veroorzaakt wordt. Dit kunnen stoffen als nikkel, latex en rubber zijn. Het huidprobleem ontstaat dan op de plek waar de huid door de stof geïrriteerd is geraakt. 

Bij eczeem speelt ook erfelijkheid een rol.

Wat te doen tegen eczeem?

Als je last hebt van dit huidprobleem wil je hier uiteraard zo snel mogelijk vanaf. Dat is alleen mogelijk door de huid goed de behandelen. Dit huidprobleem kan vanzelf overgaan, maar vaak duurt dat heel lang en bij ernstige varianten gaat het niet vanzelf over. 

Het is belangrijk dat de huid goed verzorgd wordt. Dit kan op meerdere manieren. Gelukkig kan eczeem op meerdere manieren behandeld worden, waardoor er altijd wel een effectieve behandeling gevonden wordt voor jouw vorm van eczeem.

Eczeemklachten behandelen met skincare producten

Merk je dat je huid geïrriteerd raakt en ontstaat er een (lichte) vorm van eczeem? Dan kun je de huid behandelen met skincare producten. Het is in dat geval belangrijk dat de producten geen werkstoffen bevatten die de huid nog erger doen irriteren, waardoor het probleem verergert. 

Gebruik enkel skincare producten met een kalmerende, verzachtende en hydraterende werking. Door de huid te kalmeren met de skincare producten zal de huid tot rust kunnen komen en zal de irritatie verminderen. De huid verzachten is belangrijk om er zo voor te zorgen dat de huidbarrière minder ruw wordt. 

Hydrateer ook goed de huid met eczeem. Door te hydrateren zal de huid gestimuleerd worden om het vocht in de cellen goed vast te houden, waardoor de huid minder droog zal worden en minder trekkerig aanvoelt. 

Met de juiste producten kan ook de jeuk verlicht worden. Smeer de huid meerdere malen per dag in met een bodycrème of een lotion, zodat de huid goed verzorgd wordt. Zorg er wel voor dat dit geen geparfumeerde producten zijn of andere stofjes bevatten die voor de eczeemhuid niet geschikt zijn.

Je kunt baat hebben bij lichttherapie

Huidproblemen zoals eczeem kunnen ook behandeld worden met lichttherapie. Samen met een dermatoloog kun je kijken of deze behandeling geschikt is voor jouw variant van eczeem. 

Tijdens lichttherapie wordt er gewerkt met UV-A licht of met UV-B licht. UV-A licht wordt gecombineerd met psoraleen. Dit is een medicijn dat de huid gevoelig maakt voor UV-A licht. Door het zonlicht wordt de afweer in de huid zelf onderdrukt. Op die manier kan het eczeem verminderen.

Zalf tegen dit huidprobleem op doktersrecept

Bij een eczeemhuid kan er eveneens gekozen worden voor een zalf. Deze moet worden voorgeschreven door de dokter. Een zalf kan ervoor zorgen dat het huidprobleem onderdrukt wordt en dat de huid rustig blijft. 

Je hebt basiszalen en medicinale zalven. Uiteraard zijn de zalven niet geparfumeerd, zodat ze geen verdere huidirritatie kunnen veroorzaken. Een basiszalf kan goed toe worden gepast in een rustige periode van eczeem. 

De huid is dan vaak wel droog en het jeukt, waardoor de huid ook sneller kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Een basiszelf kan de huid helpen verzachten en deze kan ervoor zorgen dat het probleem niet verergert. Er zijn verschillende basiszalven op recept van de dokter te verkrijgen.

Heb je last van een actieve vorm van eczeem? Dan zal de dokter een medicinale zalf voorschrijven. Dit zijn zalven waar medicijnen in verwerkt zitten. Vaak zal je dan een zalf voorgeschreven krijgen met hormonen (corticosteroïden). 

Een corticosteroïd crème mag enkel gebruikt worden zoals de dokter het voorschrijft. Houd jezelf aan het schema en bouw het daarna langzaam af. Medicinale zalven onderdrukken het ontstekingsproces in de huid. Zo kan het probleem goed aan worden gepakt en kunnen de klachten aanzienlijk verminderen. Welke medicinale zalf het beste gebruikt kan worden zal door de dokter bepaald worden.

Vermijd triggers die eczeem veroorzaken

Wanneer er sprake is van eczeem is het heel belangrijk om de huid goed te verzorgen, maar ook te beschermen tegen allerlei invloeden die het probleem kunnen verergeren. 

Vermijd daarom alle triggers die eczeem veroorzaken of erger maken. Eczeem kan uitgelokt worden of een eczeemhuid kan verergerd worden door verschillende factoren. Denk aan sterke wasmiddelen die geparfumeerd zijn. Kies als je snel last hebt van eczeem of dit probleem al hebt voor een wasmiddel zonder geur. 

Daarnaast is het raadzaam om na het douchen of transpireren de huid goed af te drogen. Denk dan voornamelijk aan de gebieden als de ellebogen, oksels en de knieholtes. Sla douchegel of geparfumeerde zeep over. Dit kan het probleem verergeren. 

Ook is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit het probleem kan verergeren en daardoor de huid nog meer geïrriteerd raakt.

Volg een skincare routine tegen dit huidprobleem

In het geval van eczeem is het verstandig om een bijpassende skincare routine aan te houden. Doe dit met de juiste producten. Smeer de huid waar het probleem voorkomt in met een crème of een lotion. 

Houd de huid goed schoon en breng de crème of lotion na het douchen direct aan. Zo voorkom je dat de huid nog meer uitdroogt of gaat jeuken. Gebruik dan wel skincare producten waar geen parfum in verwerkt zit. 

Houd de huid goed vet, zodat de huid soepel blijft en er geen erge droogteplekken kunnen ontstaan. Het is belangrijk om een vaste routine aan te houden, zodat het probleem goed aan kan worden gepakt. Zo krijgt de huid de kans niet om het probleem te verergeren of om op andere plaatsen van het lichaam te ontstaan.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.