Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

7 verschillende huidtypes: Hoe verzorg je ze het best?

Alle verschillende huidtypes

Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende huidtypes! Is bij jou het verzorgen van je huid ook een dagelijkse routine geworden? Dan ben je vast bekend met reinigingsproducten, crèmes en andere producten. Misschien gebruik je al jaren dezelfde producten en krijg je ondertussen toch last van een trekkerig gevoel, een vette huidlaag, puistjes of andere onzuiverheden. Het wordt dan tijd om te kijken of de producten die je gebruikt wel echt zo geschikt zijn voor jouw huid. Gebruik je namelijk producten die voor jouw huidtype niet geschikt zijn? Dan kun je juist andere huidproblemen ontwikkelen en dit moet natuurlijk voorkomen worden.

Er bestaan verschillende huidtypes en soms is het even puzzelen welk huidtype je precies hebt. Misschien heb je altijd wel een trekkerig gevoel door een droge huid, maar toch veel onzuiverheden zoals puistjes, waardoor je wellicht denkt aan een vette huid. In dat geval zal je eerder moeten denken aan een gemengde huid, één van de veel voorkomende huidtypes. Het is belangrijk om te weten welk van de vele huidtypes jij hebt, zodat je de juiste verzorging aan kunt houden. Want met de beste verzorgingsproducten kun jij met een stralende huid over straat!

Verschillende huidtypes: Waarom moet je er rekening mee houden?

Om de beste verzorgingsproducten voor jouw huid te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je eerst goed naar de verschillende soorten huidtypes kijkt. Pas wanneer je zeker weet welk huidtype je hebt, kun je de juiste producten aanschaffen. Waarom het zo belangrijk is om rekening te houden met huidtypes? Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat een verkeerde verzorging op lange termijn voor veel huidproblemen kan zorgen.

Heb je een trekkerig en droog gevoel aan je huid, maar zie je toch een vette T-zone? Dan wil je misschien eerst de onzuiverheden aanpakken en gebruik je daarom bijvoorbeeld een gelreiniger. Dit droogt de onzuiverheden uit, maar ook de andere delen van je gezicht die al droog aanvoelden voordat je begon met de verzorgingsproducten. De droge huid wordt nog droger en zo wordt de huid niet op de juiste manier verzorgd. Voor het creëren en het onderhouden van een mooie huid, is de beste verzorging nodig met de juiste producten. Houdt daarom altijd rekening met de huidtypes die er zijn en bekijk goed welk type jij hebt.

Welke huidtypes zijn er en hoe verzorg je deze?

Voordat je nu naar de spiegel rent om je huid te bekijken, is het belangrijk om te weten welke huidtypes er precies zijn en hoe je deze kunt verzorgen. Er zijn maar liefst 7 verschillende huidtypes. Elk huidtype heeft een andere verzorging nodig. Welke reiniging, serum, crème en andere producten je nodig hebt, is volledig afhankelijk van jouw huidsoort. We nemen graag de 7 verschillende huidtypes en de beste verzorging daarvoor met je door.

Huidtype 1: Droge huid

We hebben allemaal wel eens gehoord van een droge huid; één van de huidtypes die veel voorkomt. Een droge huid voelt trekkerig aan, kan rode plekjes ontwikkelen en op de meest droge plekken kunnen er zelfs schilfertjes te zien zijn. Invloeden van buitenaf kunnen voor een droge huid zorgen – bijvoorbeeld de weersomstandigheden. In de winter is het koud en doen we lekker de kachel aan, maar de verwarming kan de huid (verder) uitdrogen. Dat geldt ook voor de koude wind en een warme douche. In het geval van een droge huid is de beste verzorging uiterst belangrijk, want een verkeerd product kan de huid nog verder laten uitdrogen.

Een droge huid kan het beste verzorgd worden met producten die hydrateren en de huid ondersteunen om het vochtgehalte op peil te houden. Reinig bijvoorbeeld met een geschikte olie of een zachte milk. Kies een serum en een crème die hydraterend werken en gebruik eens per week een vochtinbrengend masker.

Huidtype 2: Vette huid

Puistjes, pukkels, mee-eters, grote poriën en een te hoge talgproductie. Allemaal kenmerken van een vette huid. Bij een vette huid is het bijna altijd de T-zone die de meeste onzuiverheden laat zien. Onder de T-zone valt het voorhoofd, de neus, de huid rondom de mond en de kin. Een vette huid is één van de meest voorkomende huidtypes. Voornamelijk onder de jeugd komt een vette huid veel voor. Een vette huid kan in de puberteit al snel ontstaan. Dit is namelijk een gevolg op de hormoonhuishouding die uit balans raakt, waardoor de huid te veel talg aanmaakt. Toch kun je ook na de pubertijd last krijgen van een vette huid.

Maakt jouw huid te veel talg aan en raakt de huid dit niet tijdig kwijt? Dan ontstaat er een vette talglaag op je huid, de poriën raken verstopt en er ontstaan onzuiverheden. Blijf hier zelf altijd van af, want door zelf de onzuiverheden weg te halen of eraan te krabben, kan het probleem sterk verergeren. Bezoek daarom de schoonheidsspecialiste.

Een vette huid die niet onder controle is of niet goed verzorgd wordt, kan zelfs leiden tot acne. Daarom is een goede verzorging bij een vette huid ontzettend belangrijk. Bij het verzorgen van de vette huid is het voornamelijk zaak dat de productie van talg geremd wordt en dat de vette huidlaag uitgedroogd wordt. Een gelreiniger of een foam kan effectief zijn. Daarbij kan een dieptereiniging ook goed helpen. Een dieptereiniging, bijvoorbeeld een peeling, pakt de verstopte poriën goed aan en zorgt ervoor dat de huidlaag zich sneller vernieuwt. Zo kan de huid sneller het talg kwijtraken en de huid zal daardoor op lange termijn weer egaal worden. Het gebruik van een serum en een gezichtscrème is zeer belangrijk. Bij een vette huid kan een crème met ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen goed werken.

Huidtype 3: Gemengde huid

Tussen de 7 verschillende huidtypes die er zijn, hoort ook zeker de gemengde huid thuis. In het geval van een gemengde huid, is er eigenlijk sprake van twee huidtypes op het gezicht. Een gemengde huid laat bijvoorbeeld een vette t-zone zien, maar zeer droge wangen. Bij een gemengde huid is de huid uit balans en verdient het de beste verzorging. Alleen met de beste huidverzorging kan de gemengde huid weer in balans worden gebracht.

Heb je last van een gemengde huid? Kies dan voor een milde reiniging die de huid niet verder uitdroogt, maar die wel de vette zones van de huid goed aanpakt. Daarnaast is het belangrijk om de huid te exfoliëren. Zo kunnen de dode huidcellen verwijderd worden en wordt de kans op onzuiverheden verkleind. Een gemengde huid zal een crème met hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen zeker waarderen.

Huidtype 4: Gevoelige huid

Is de huid rood en laat het snel een reactie zien? Dan kan er sprake van een gevoelige huid zijn. Een gevoelige huid reageert heftiger dan normaal op bijvoorbeeld invloeden van buitenaf. De gevoelige huid kan weinig hebben en dit kan komen door een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan huidproblemen zoals rosacea. Het kan ook komen door medicijngebruik, schommelingen in de hormoonhuishouding, levensstijl, ouderdom of andere factoren.

Bij een gevoelige huid kun je last hebben van rode vlekken, een jeukende huid, een branderig gevoel, een trekkend gevoel, droogteplekken of schrale zones. Bij alle huidtypes is een goede verzorging belangrijk en bij de gevoelige huid moet de verzorging voornamelijk gericht worden op het kalmeren van de huid. Door de huid te kalmeren krijgt ze de mogelijkheid om terug in balans te komen. Kies bijvoorbeeld voor een milde reiniging en een crème die de focus leggen op de bescherming van invloeden van buitenaf.

Huidtype 5: Vochtarme huid

Als de huid stopt met het aanmaken van talg of de productie daarvan is sterk verminderd, kan er een vochtarme huid ontstaan. Een vochtarme huid kan schilfertjes laten zien, er kunnen droogte lijntjes ontstaan en je hebt een trekkerig gevoel. Verwar een vochtarme huid niet met een droge huid.

Bij een droge huid is er voornamelijk sprake van droogte door invloeden van buitenaf, terwijl de vochtarme huid vaak van binnenuit veroorzaakt wordt. Het is dus zeer belangrijk om de vochtarme huid bij de kern aan te pakken. Een vochtarme huid heeft een verzorging nodig waarbij het hydrateren op nummer één staat.

Door te werken met een reiniging op oliebasis en een hydraterende, verzachtende crème, kan de vochtarme huid weer gaan stralen.

Huidtype 6: Normale huid

Niet alle huidtypes hoeven voor ‘problemen’ te zorgen, want ook bestaat er een normale huid. Bij een normale huid zie je poriën van normaal formaat, geen onzuiverheden, geen droogtelijntjes en geen rode plekjes. Een normale huid is goed in balans. Bij een normale huid wordt de talgproductie naar behoren geregeld en weet de huid precies hoe de vochtbalans op peil gehouden moet worden.

Een normale huid moet goed onderhouden worden. Zo is de kans op een mogelijke disbalans het kleinst. Je kunt een normale huid verzorgen met een milk of milde foam reiniger en met een crème die de huid soepel houdt. Denk bijvoorbeeld aan een (licht) hydraterende crème. Verwen de normale huid ook eens per week met een geschikt masker.

Huidtype 7: Rijpe huid

De huid verandert naar mate we ouder worden. In het verouderingsproces van de huid zien we rimpels ontstaan en de productie van talg wordt stop gelegd. Een oudere huid wordt een rijpe huid genoemd. In het geval van een rijpe huid is het belangrijk om de huid te ondersteunen daar waar nodig.

Omdat er geen talg meer aangemaakt wordt bij een rijpe huid, is het belangrijk om te voorkomen dat de huid niet uitdroogt. Het vocht kan minder goed opgenomen en vastgehouden worden bij een rijpe huid en daarom is het verstandig om de focus te leggen op het hydrateren van de huid.

Gebruik geen agressieve producten bij een rijpe huid, want door de dunnere huidlaag van de rijpe huid kan er al snel een reactie door overgevoeligheid ontstaan. Een milde reiniging en een hydraterende crème kan voor een rijpe huid goed werken.

Welk van de huidtypes geldt voor jouw huid?

Nu je weet welke huidtypes er zijn en hoe je deze het beste kunt verzorgen, is het belangrijk om naar je eigen huid te kijken. Het is belangrijk om te weten hoe je jouw eigen huidtype kunt bepalen. Kijk goed naar de grootte van de poriën, de huidstructuur, en het vocht- en vetgehalte van de huid. Hoe jouw huid voor jezelf aanvoelt zegt ook veel over het huidtype.

Door goed de bovenstaande huidtypes door te nemen en naar je eigen huid te kijken, kun je bepalen welk huidtype jij hebt. Weet je niet zeker welk huidtype je hebt en kom je er niet helemaal uit? Dan kan een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste zeker helpen. Zij kan voor jou het huidtype bepalen en jou vertellen welke skincare routine jouw huid nodig heeft.

Relatie huidtypes en huidverzorging

Om een stralende, zachte en egale huid te creëren, is een goede huidverzorging een must. Het gebruik van de juiste producten is de eerste stap naar een gezonde huid. Door te achterhalen welke huidsoort jij hebt, kun je de huid geven wat ze nodig heeft. Bij het gebruik van verkeerde producten zal het enkel erger worden.

Als de huid met de juiste producten verzorgd wordt, zal de productie van talg en vocht op peil gehouden worden en zal de huid niet gevoelig reageren bij invloeden van buitenaf. Verandert door bijvoorbeeld hormoonschommelingen jouw huidtype? Pas dan ook direct jouw huidverzorging aan. Ondersteun je huid op de beste manier, zodat je van een stralende huid kunt genieten.

Ieder huidtype heeft een andere huidverzorging nodig

Elk huidtype is anders en daarom heeft ook elke huidsoort andere verzorgingsproducten nodig. Weten welk van de vele huidtypes jij hebt is dus belangrijk. Producten voor een droge huid zullen geen positieve werking hebben bij een vette huid. Andersom is dat ook het geval. Pas wanneer je de beste producten gevonden hebt voor jouw huidtype, kun je de huid terug in balans brengen.

Daarnaast zijn er ook veel verschillende producten te vinden die voor een bepaald huidtype gebruikt kunnen worden. Kijk goed welke producten bij jouw huidsoort passen en achterhaal welke werkzame stoffen het meeste effect zullen hebben op jouw huid. Stel je kent vijf mensen met een gevoelige huid, dan zullen ze misschien alle vijf een andere crème gebruiken. De ene crème werkt voor de ander perfect, terwijl deze voor de ander te weinig doet. Geeft jouw huid waar ze om vraagt om een egale huid te kunnen creëren.

de juiste skincare producten voor jouw huidtype

Weet je goed welk huidtype je hebt en heb je hier de juiste producten voor aangeschaft? Dan zal de huid zich goed kunnen herstellen en optimaliseren. Stel je hebt een vochtarme huid en je behandelt de huid elke ochtend en elke avond. Op een gegeven moment zal je merken dat de huid zich aan het herstellen is en dat de huid zich bevindt op het juiste vochtgehalte. Zodra de huid in balans is, heeft het een andere skincare routine nodig.

Ben je van een vochtarme huid naar een normale huid gegaan en is de huid in balans? Dan schakel je om naar de verzorging van een normale huid. Door je huidtype regelmatig te controleren, kun je de beste producten gebruiken. Zodra je jouw huid weer stralend hebt gekregen en je hebt geen huidproblemen meer, zal ook je zelfvertrouwen een boost kijken. Het bekijken van de huidtypes en het gebruik van de juiste skincare producten voor jouw huidsoort is dus voor meerdere punten zeer belangrijk!

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.