Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Jeukende huid verminderen? De juiste Huidverzorging Helpt!

Snel jeukende huid verminderen

Jeuk kan heel vervelend zijn en zeker als dit aan blijft houden. Een jeukende huid is dan ook een serieus huidprobleem waar aandacht aan besteed moet worden. Als een huid die jeukt niet op tijd behandeld wordt, kan het huidprobleem sterk verergeren. Dit moet uiteraard voorkomen worden. 

Met de juiste huidverzorging kan een jeukende huid goed behandeld worden. Een huid die jeukt waardeert een huidverzorging waarbij de huid verzacht en gekalmeerd wordt. Het is belangrijk om te weten hoe je een jeukende huid het beste kunt verzorgen. Daarom willen wij dat graag aan je vertellen.

Hoe herken je een jeukende huid?

Een jeukende huid kun je herkennen aan een huid die geïrriteerd is. Als de huid ernstig en constant jeukt, zal de huid geïrriteerd raken. Daardoor is de huid vaak rood, droog en schilferig. 

Een jeukende huid kan ook korstjes vormen door het vele krabben. Daarnaast vindt – bij een huid die jeukt – de jeuk vaak plaats op dezelfde plekken.

Wat is de oorzaak van een jeukende huid?

Als je last hebt van een jeukende huid is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. De oorzaak van de huid die jeukt kan per persoon verschillend zijn. Vaak kun je zelf het beste achterhalen waar de jeuk vandaan komt. 

Jeuk is een prikkel wat mensen tot wanhoop kan drijven als dit steeds erger wordt en niet vermindert. De oorzaak kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan verkeerde producten of een allergie waar de huid op reageert. 

Alsmede kun je denken aan eczeem, galbulten of schurft. Niet altijd kan de oorzaak van de jeukende huid eenvoudig achterhaald worden. Het is dus belangrijk dat je goed nagaat welke producten je gebruikt en of je last hebt van bepaalde huidirritaties waardoor de jeuk kan ontstaan. 

Kortom, het is cruciaal om de oorzaak van de jeukende huid te achterhalen. Als je de oorzaak weet kun je het probleem namelijk bij de kern aanpakken.

Droge jeukende huid kalmeren

Jeukt de huid zodanig veel dat je er gek van wordt? Dan heb je al snel de neiging om te gaan krabben of veel aan de huid te zitten. Een huid die jeukt kan al snel geïrriteerd raken. Het is daarom raadzaam dat je de huid goed kalmeert. 

Door de huid te kalmeren zal de huidbarrière tot rust kunnen komen en zichzelf kunnen herstellen. Je kunt de huid kalmeren met verschillende skincare producten. Kies bijvoorbeeld voor een crème waar kamilleolie in verwerkt zit. Kamilleolie heeft een kalmerende werking op de huid. 

Aloë vera is ook een geschikte werkstof om de huid te kalmeren. Door de huid te kalmeren zal het genezingsproces soepeler kunnen verlopen en zal je ook minder snel de neiging hebben om aan de huid te krabben. 

Kalmeer de huid door haar te hydrateren, door invloeden van buitenaf te vermijden en door niet aan de huid te krabben.

Voed en hydrateer de huid die jeukt

Het is heel vervelend als je last hebt van een jeukende huid. Daarom is het belangrijk dat deze goed gevoed en gehydrateerd wordt. 

Een jeukende huid droogt vaak snel uit door het vele krabben en de bijkomende irritaties. Door de droge en jeukende huid te voeden en te hydrateren, zal je ervoor zorgen dat de huid tot rust komt en zich kan herstellen. 

De huid kan goed gehydrateerd worden met een crème waar hyaluronzuur in verwerkt zit. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stofje. Dit stofje zorgt ervoor dat de cellen in de huid het vocht vast blijven houden en dat de cellen versterken, waardoor het vocht niet uit de cellen kan verdwijnen.

Tevens zorgt hyaluronzuur er voor dat de huidbarrière hersteld wordt, waardoor de jeuk af kan nemen. 

Blijf de huid van buitenaf goed hydrateren, maar doe dit ook van binnenuit. Drink voldoende water; het liefst 1 à 2 liter per dag. Door veel water te drinken zal het vochtgehalte in de huid goed op peil gehouden kunnen worden en zal de huid minder snel uitdrogen of jeuken.

Vermijd irriterende invloeden van buitenaf

Om een jeukende huid optimaal te kunnen laten herstellen, is het van belang dat je irriterende invloeden van buitenaf gaat vermijden. 

Gebruik als je last hebt van veel jeuk geen geparfumeerde producten. Kies dus voor een geurloos wasmiddel en skincare producten waar ook geen parfum aan toe is gevoegd. 

Daarnaast is het zaak om invloeden van buitenaf, zoals koude wind, te vermijden. Door de koude wind kan de huid uitdrogen, trekkerig aanvoelen en gaan jeuken. Probeer dan ook de verwarming in huis te vermijden. De verwarming droogt de huid uit, waardoor deze al snel weer kan gaan jeuken als de huid gevoelig is daarvoor. 

Vermijd eveneens een lange, hete douche of heet bad. Warm water is voor een jeukende huid alles behalve fijn. Het droogt daarnaast de huid sterk uit, waardoor de jeuk toe zal nemen en de huid nog meer geïrriteerd raakt.

Krab niet aan een huid die jeukt

Hoe erg je de neiging ook hebt om aan de huid te krabben, probeer dit niet te doen. Door aan de huid te krabben zal je de huid ernstig kunnen beschadigen. Dit begint met de bovenste huidlaag, maar hoe vaker je gaat krabber, hoe dieper de schade in de huid wordt. 

De onderste huidlagen kunnen beschadigd worden, waardoor de huid gaat bloeden. Er ontstaat vervolgens een korstje en door de vele jeuk en het krabben zal het korstje steeds opengaan. De huid krijgt daardoor de kans niet om zich te herstellen. 

Omwille van die reden is de kans op littekens groot als je blijft krabben. Om verdere huidirritatie en blijvende huidschade te voorkomen, is het dus belangrijk om niet aan de jeukende huid te krabben.

Jeukende huid over het hele lichaam: Wat te doen?

Neemt de jeuk zodanig toe dat je het over je hele lichaam voelt? Dan is het logisch dat de jeuk je tot wanhoop drijft. Je bent ten einde raad en weet niet meer wat je moet doen. 

In het geval van jeuk over het hele lichaam, is het aan te raden om de huid te blijven kalmeren en verkoelen. Door de huid te verkoelen zal de jeuk verlichten. Neem bijvoorbeeld een koude douche of een koud bad. De jeuk verlicht en je kunt even tot rust komen.

Smeer de huid vervolgens goed in met een verkoelende, verzachtende en kalmerende crème. Kamilleolie, lavendel en aloë vera zijn voorbeelden van werkstoffen die goed kunnen helpen tegen een jeukende huid. Smeer het lichaam goed in en laat het product goed intrekken. Herhaal dit zo vaak als nodig is. 

Als je de jeuk echt niet onder controle krijgt en je bent ten einde raad, is het aan te raden om een huidspecialist te bezoeken. Zij kan samen met jou bekijken waar de oorzaak van het probleem ligt en wat hier het beste aan gedaan kan worden.

Een huid die jeukt vanwege voedselallergieën

Voedselallergie kan een oorzaak zijn van een jeukende huid. Als er sprake is van voedselallergie reageert het afweersysteem van ons lichaam op eiwitten in voedsel dat we binnenkrijgen. 

De eiwitten die de allergische reactie veroorzaken, worden ‘allergenen’ genoemd. Elke keer als het lichaam deze allergenen binnenkrijgt en herkent, zal er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie kan overal op het lichaam plaatsvinden en kan dan ook andere klachten met zich meebrengen. 

Als de allergische reactie plaatsvindt op de huid, zal dit zich uiten in jeuk, roodheid, galbulten, jeukende bulten of eczeem. Als er sprake is van een jeukende huid door een voedselallergie, is het raadzaam om te achterhalen door welke eiwitten de allergische reactie optreedt. 

De meeste allergische reacties ontstaan door koemelk, schelpdieren, schaaldieren, soja, pinda, noten, kippenei, vis, sesamzaad en appel.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.