Skincare informatie voor mannen en vrouwen voor een effectieve huidverzorging.

Een vette huid in balans brengen met skincare producten

Vette huid als huidtype

Tijdens de puberteit, maar ook op latere leeftijd, kun je last krijgen van een vette huid. Een vette huid is uit balans. De huid maakt te veel talg aan, raakt dit vervolgens niet kwijt en raakt verstopt. In het geval van een vette huid zal je last hebben van onzuiverheden. Deze onzuiverheden worden veroorzaakt door talgklieren en poriën die verstopt raken. Onzuiverheden worden veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium Acnes.

Als een huid die vet is volledig uit balans raakt en het probleem wordt verergerd, is er sprake van acne vulgaris. Dit is één van de huidproblemen die vaak voorkomt tijdens de puberteit. Een vette huid kan veroorzaakt worden door hormoonschommelingen. Als je last hebt van een huid die vet is, zal je naast onzuiverheden ook last hebben van grove poriën. Daardoor raken ze snel verstopt en ontstaan er mee-eters (comedonen). Het is belangrijk dat de vette huid goed verzorgd en aangepakt wordt. Dit kan met de juiste skincare producten.

Wat verstaan we onder een vette huid?

Grove poriën zijn één van de kenmerken van een huid die vet is, maar als je grove poriën ziet hoef je nog niet direct te denken aan een vette huid. Een huid die vet is brengt meerdere kenmerken met zich mee, waardoor je zelf al snel vast kunt stellen of je wel of geen vette huid hebt. Als er sprake is van een vette huid, zal de huid een glimmende laag laten zien. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid talg dat aangemaakt wordt.

Bij een vette huid is vaak de T-zone het ergst als het gaat om onzuiverheden. Onder de T-zone valt het voorhoofd, de neus, de huid rondom de mond en de kin. De huid die vet is zal door de grove poriën snel verstopt raken, waardoor er veel mee-eters ontstaan. Daarnaast zorgt de bacterie Propionibacterium Acnes ervoor dat de talgklierbuisjes geïrriteerd raken en knappen, waardoor het talg in de omliggende huid terecht komt. Zo ontstaan er puistjes met vaak witte kopjes.

Wat kun je tegen een vette huid doen?

Een vette huid moet goed verzorgd worden en het probleem moet bij de kern worden aangepakt. Het kan zeker geen kwaad om bij een huid die vet is de schoonheidsspecialiste te bezoeken. Zij kan voor jou vaststellen of er sprake is van enkel een vette huid, of acne vulgaris. Een vette huid kan aangepakt worden door de juiste skincare producten te gebruiken.

Het is belangrijk om hier een dagelijkse routine van te maken, zodat de huid geen kans meer krijgt om nieuwe ontstekingen te veroorzaken. Zo worden de onzuiverheden op termijn verminderd en zal de huid terug in balans kunnen komen. Het is belangrijk dat de productie van talg verminderd wordt en dat het talggehalte van de huid op peil blijft. Als je de juiste huidverzorging toepast zal de huid die vet is goed behandeld kunnen worden.

Gebruik de juiste skincare producten

Door de vette huid te verzorgen met skincare producten, zal je ervoor kunnen zorgen dat de huid die vet is zich hersteld. Wel is het belangrijk om te kiezen voor de juiste skincare producten. Bij een huid die vet is, is het belangrijk dat het aanmaak van talg verminderd wordt en dat er geen nieuwe onzuiverheden meer ontstaan. Daardoor is het goed om een vette huid lichtjes uit te drogen, maar niet te veel, want je wilt niet dat de huid een te kort krijgt aan vocht. Gebruik bij een vette huid dus geen agressieve producten, maar kies voor een milde huidverzorging.

Reinig een huid die vet is op een milde wijze

Het reinigen van de vette huid is ontzettend belangrijk. Een huid die vet is brengt veel bacteriën met zich mee en produceert te veel talg. Het is daarom zeer belangrijk dat de huid goed schoongehouden wordt, zodat er geen nieuwe ontstekingen in de huid kunnen ontstaan. Een huid die vet is zal gereinigd moeten worden op een milde wijze.

Door een milde reiniging te gebruiken zal je de huid kunnen ondersteunen, zonder ervoor te zorgen dat de huid wordt uitgedroogd. De reiniging zorgt ervoor dat de huid schoongemaakt wordt en dat de poriën beter in staat zijn om de werkstoffen van andere producten beter op te nemen. Je serum en dag- en nachtcrème worden na een effectieve reiniging dus beter opgenomen. Reinig de huid elke ochtend en elke avond.

Gebruik naast een milde reiniging voor de huid die vet is ook een dieptereiniging. Een dieptereiniging kan nog verder in de huidlagen treden dan een normale reiniging. Daarom mag een dieptereiniging ook niet te vaak toegepast worden, want anders kunnen er nieuwe huidproblemen ontstaan. Een huid die vet is kan een dieptereiniging op basis van zuren zeker waarderen. Deze manier van reinigen valt onder chemisch exfoliëren. Een dieptereiniging op basis van zuren zal ervoor zorgen dat de huid zich zal vernieuwen en dat de dode huidcellen verwijderd worden.

De huid vernieuwt zich gemiddeld om de 28 dagen, maar een dieptereiniging op basis van zuren zal dit proces versneller. Daardoor raakt de huid sneller haar onzuiverheden kwijt en zal er sneller een egale huid gecreëerd worden. Kies bijvoorbeeld voor een fruitzuur peeling, maar dan wel een die niet te agressief op de huid reageert. Doe dit ook enkel bij een schoonheidsspecialiste, zodat er altijd met de juiste dieptereiniging gewerkt kan worden.

Zo hydrateer je een vette huid

Na het reinigen is het belangrijk dat de huid weer gehydrateerd wordt, zodat de huid niet uit kan drogen. Je zal denken dat een huid die vet is al genoeg gehydrateerd wordt door het vele talg op de huid, maar dat is niet het geval. Een vette huid verdient een goed hydraterend product dat het vochtgehalte op peil houdt. Kies voor een serum en een dag- en nachtcrème die hydraterend werken.

Gebruik voor een huid die vet is geen crèmes op oliebasis. De vette huid glimt al van zichzelf door de grote hoeveelheid aan talg en door een crème op oliebasis zal de huid nog meer gaan glimmen. Voor een huid die vet is zijn ook werkstoffen die bacteriedodend, ontstekingsremmend en kalmerend werken erg belangrijk. Zo komt de huid tot rust en zal de huid sneller in balans kunnen komen.

Tips vette gezichtshuid in balans brengen

Een huid die vet is verdiend de juiste verzorging en daarom willen we je een aantal tips meegeven. Heb geduld voor een vette huid. Het kan best even duren voor dat de vette huid zich volledig hersteld heeft. Maak van je huidverzorging een dagelijkse routine en zorg voor regelmaat. Om de huid die vet is terug in balans te brengen is het ook verstandig om goed naar je eetpatroon te kijken. Eet niet te vet, eet voldoende gezonde producten en drink veel water.

Bezoek op tijd een schoonheidsspecialiste. Krijg je je vette huid niet onder controle? Dan kan de schoonheidsspecialiste ervoor zorgen dat de huid sneller in balans komt. Knijp zelf de puistjes en andere onzuiverheden niet uit, maar laat dit door een schoonheidsspecialiste doen. Het risico is anders te groot dat je andere delen van het gezicht besmet met de bacteriën, waardoor er nog meer ontstekingen zullen ontstaan. Een schoonheidsspecialiste gaat zorgvuldig en hygiënisch te werk.

Kan een huid die vet is kwaad?

Een huid die vet is kan veel ontstekingen laten zien, maar uiteindelijk kan een vette huid geen kwaad. Wel moet je oppassen dat een vette huid niet omslaat tot acne vulgaris. Als er sprake is van acne vulgaris, bijvoorbeeld tijdens de puberteit, duurt de behandeling van de huid vaak veel langer. Acne vulgaris moet goed aangepakt worden, omdat het anders te snel verergert.

Een vette huid kan wel kwaad als het gaat om zelfvertrouwen. Vooral onder de pubers zorgt een vette huid voor weinig zelfvertrouwen. Pubers worden onzeker over zichzelf, omdat ze een huid die vet is er vies uit vinden zien. Door de huid die vet is goed te behandelen zal ook het zelfvertrouwen weer een boost krijgen en dat is uiteraard erg belangrijk!

Welke factoren moet je vermijden?

In het geval van een vette huid is het belangrijk om een aantal factoren te vermijden. Zoals eerder genoemd is het belangrijk om te vet eten te vermijden. Te vaak vet eten zal voor de huid die al vet is geen goed doen. Vermijd agressieve producten, want daardoor zal de huid sterk uit kunnen drogen.

Daarnaast moet je proberen om situaties waarbij er veel stress ontstaat te vermijden. Stress kan ervoor zorgen dat de huid nog meer ontstekingen veroorzaakt en dit moet voorkomen worden. Vermijd wrijving op de huid door bijvoorbeeld washandjes. Door de wrijving kunnen de actieve ontstekingen opengaan, waardoor de omliggende huid besmet kan raken met de bacteriën.

Tevens zorgt de wrijving ook voor het stimuleren van de talgproductie, wat juist verminderd moet worden. Door deze factoren te vermijden, zal je een huid die vet is sneller onder controle krijgen.

Back to top

By Skincare.nl

For men & women

Wij zijn hét skincare platform van Nederland dat jou helpt bij het verkrijgen van een betere huidverzorging.