Exfoliëren van de huid als facet van je gezichtsverzorging
Het reinigen en het verdere verzorgen van de huid is uiterst belangrijk. De huid verzorgen kan onder andere door te exfoliëren. Dit is een effectieve manier van reinigen die voor veel huidtypes toegepast kan worden. Het exfoliëren van de huid mag niet te vaak toe worden gepast, want dit kan voor huidschade zorgen.
Door de zeer effectieve werking van exfoliëren zal dit niet vaker dan één keer per week toegepast mogen worden. Als je kiest voor exfoliëren zal je de bovenste huidlaag verwijderen. Daardoor is de huid kwetsbaarder dan anders en moet de huid ook goed beschermd worden. Wij willen je graag vertellen wat exfoliëren precies inhoudt.
Wat is exfoliëren nu precies?
Exfoliëren is een effectieve manier om dode huidcellen van de huid te verwijderen. Je verwijderd de bovenste huidlaag, waardoor de huid zich goed kan vernieuwen.
Er zijn 3 manieren om te exfoliëren. Je kunt kiezen voor mechanisch, enzymatisch of chemisch exfoliëren. Welke exfoliant het beste toegepast kan worden is afhankelijk van jouw huidtype en van jouw huidprobleem.
Een chemische exfoliant kan bijvoorbeeld goed toe worden gepast bij een vette huid. Ook andere huidtypes kunnen baat hebben bij een exfoliant, bijvoorbeeld een vochtarme huid. Het is belangrijk om eerst goed je huidtype te bepalen, voordat je bepaalt welke exfoliant het beste voor jouw huid gebruikt kan worden.
Waarom is het exfoliëren van de huid belangrijk?
De huid verdient een optimale verzorging en de juiste skincare routine. Door de huid te verzorgen met een effectieve exfoliant, zal je de huid een boost kunnen geven. De dode huidcellen worden door het exfoliëren verwijderd. Bij een vette huid zal er een sterkere exfoliant gebruikt moeten worden dan bij een huid die vochtarm is.
Het gebruiken van een exfoliant is voor de huid heel belangrijk. Zo blijft de huid goed schoon en blijft de huid gestimuleerd om zich te vernieuwen. Zo zal de huid een gezonde glans kunnen creëren, egaal worden en minder snel onzuiverheden ontwikkelen. De huid zal dus gezond blijven als je regelmatig een exfoliant gebruikt die op jouw huidtype afgestemd wordt.
Nog een reden waarom exfoliëren voor de huid belangrijk is? Dat is het feit dat de huid grondig gereinigd wordt. De exfoliant zorgt ervoor dat de huid goed doorlaatbaar wordt voor alle werkstoffen die in jouw skincare producten verwerkt zitten. Zij kunnen daardoor beter door de huid op worden genomen, waardoor de producten een nog effectievere werking zullen hebben.
Hoe exfolieer je jouw gezichtshuid?
Op welke manier je een exfoliant gebruikt is afhankelijk van de gekozen manier van exfoliëren. Kies op basis van jouw huidtype en huidprobleem voor een mechanische, enzymatische of chemische manier van exfoliëren. Hieronder leggen we aan jou uit hoe je met deze manieren van exfoliëren de huid kan verzorgen.
Mechanische exfoliatie
Bij deze manier van exfoliëren zullen de dode huidcellen verwijderd worden met een product waar een korrel in verwerkt zit. Dit noemen we ook wel de scrub. De scrub kan gebruikt worden voor het gezicht als de korrel niet te grof is.
Een grovere korrel kan daarentegen wel goed toe worden gepast op het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de armen en de benen. Door de huid goed te scrubben zullen de dode huidcellen verwijderen, waardoor de huid beter de werkstoffen van de producten op kan nemen.
Gebruik een mechanische exfoliant enkel voor het gezicht als de korrel klein, fijn en zacht is. Als je voor de huid een te grove korrel gebruikt zullen er huidirritaties op kunnen treden. Zo zal je last kunnen krijgen van roodheid of een droge huid. Daarnaast zorgt dit voor een vergroot risico op verspreiding van bacteriën.
Enzymatische exfoliatie
Dit is een manier van exfoliëren die goed toegepast kan worden voor bijvoorbeeld een vochtarme huid, droge huid of zelfs de gevoelige huid. Dit is namelijk een milde manier om dode huidcellen te verwijderen. Als je kiest voor een enzymatische exfoliatie zullen de dode huidcellen verwijderd worden doordat de eiwitten verteerd worden door de actieve werkstoffen van het product.
Chemische exfoliatie
De meest effectieve manier van exfoliëren is door middel van een chemische exfoliatie. Bij de chemische exfoliatie zullen de dode huidcellen verwijderd worden op basis van zuren.
Deze kunnen diep de huid binnendringen en zullen er tevens voor zorgen dat het proces van celvernieuwing versneld wordt. De huid vernieuwt zich om de 28 dagen en door een chemische exfoliatie zal dit proces veel sneller verlopen. Daardoor kan de vette huid haar te veel aan talg en onzuiverheden kwijtraken, waardoor de huid terug in balans kan komen.
Deze manier van exfoliëren kan ook goed toe worden gepast bij een huid met littekens van acne. De littekens zullen mettertijd verminderen of kunnen zelfs volledig verdwijnen. Daarnaast kan een chemische exfoliatie goed toe worden gepast bij een huid met pigmentvlekken. Deze kunnen door deze manier van exfoliëren lichter worden, waardoor ze minder opvallen.
Een chemische exfoliatie kan een oppervlakkige, middeldiepe tot diepe werking bieden. Afhankelijk van jouw huidtype en huidprobleem zal er bepaald moeten worden welke sterkte het meest geschikt is.
Te doorlopen stappen exfoliatie gezichtshuid
Het exfoliëren van jouw gezichtshuid is niet moeilijk. Mits je natuurlijk weet hoe je dit op een verantwoorde en goede manier kunt doen. Een verkeerde exfoliatie van de huid kan namelijk averechts werken. Gelukkig zijn er een aantal exfoliatie stappen die jou kunnen helpen. Lees verder om erachter te komen welke stappen dit zijn, zodat jouw gezichtshuid optimaal kan genieten van een prettige exfoliatie.
1: Exfoliëren met producten die mild zijn
Voordat je begint met het toepassen van een exfoliatie product, is het belangrijk om te bepalen welk huidtype je hebt en bij welke manier van exfoliatie jouw huid baat heeft. Kies nooit voor een exfoliatie product die voor jouw huidtype te sterk is. Als je voor een te sterke exfoliant kiest, zal de huid sterk uit kunnen drogen en beschadigen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Kies daarom altijd voor een milde exfoliant die een gunstige en effectieve werking op jouw huid heeft.
2: Bereid je huid voor op het exfolieerproces
Heb je op basis van jouw huidtype bepaald welke exfoliant het meest geschikt is? Dan is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden op het exfolieerproces. Voordat je begint met het toepassen van het exfoliatie product, is het belangrijk om de huid eerst vochtig te maken. Doe dit bij voorkeur met lauwwarm water. Door de huid eerst licht vochtig te maken zullen de poriën al open gaan staan. Daardoor zal het exfoliatie product goed zijn werking kunnen doen.
3: Exfolieer je huid op een rustige en milde wijze
Kies niet direct voor een sterke manier van exfoliëren. Laat de huid eerst rustig wennen aan een exfoliatie product die mild is. Zo zal je voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt. Zorg ervoor dat de huid op een rustige wijze geëxfolieerd wordt. Zo voorkom je huidschade die ook blijvend kan zijn als je een veel te agressief product voor de huid gebruikt hebt. Verzorg de huid zorgvuldig met de juiste exfoliant, zodat je het gewenste resultaat zal behalen.
4: Vergeet niet om de huid te kalmeren
Na het toepassen van het exfoliatie product is het belangrijk om de huid te kalmeren. Door het exfoliatieproces kan de huid gevoelig zijn, wat branderig aanvoelen en ook is de huid kwetsbaar. Kalmeer de huid nadat het exfoliatieproduct van de huid verwijderd is. Smeer een crème met een kalmerende werking.
Kies bijvoorbeeld voor een crème waar allantoïne in verwerkt zit. Dit stofje helpt ook bij het exfoliatieproces. Allantoïne zorgt ervoor dat de dode huidcellen sneller van de huid loslaten, maar ook zorgt dit stofje ervoor dat de huid gekalmeerd en verzacht wordt. Deze werkstof zal dus zeker door de huid gewaardeerd worden na het toepassen van een exfoliant.
Hoe vaak moet je jouw huid exfoliëren?
Afhankelijk van jouw huidtype en huidprobleem zal er bepaald moeten worden hoe vaak je de huid moet exfoliëren. In principe mag je elke dag de huid exfoliëren, maar dan enkel met een milde exfoliant. Als de huid te vaak geëxfolieerd wordt zal er (blijvende) schade op kunnen treden, waaronder een overgevoelige huid of roodheid.
Bij een vette huid is het verstandig om vaker te exfoliëren dan bij een normale huid. Weet je niet goed hoe vaak je het exfoliatieproces toe moet passen bij jouw huidtype? Vraag dan om advies aan de schoonheidsspecialiste. Zij kan jou vertellen hoe vaak jouw huid het beste behandeld kan worden en op welke manier dit het beste is.
Welke skincare stappen volgen er na het exfoliëren?
Verzorg de huid goed nadat je een exfoliant gebruikt hebt. Als de huid geëxfolieerd is en het product is verwijderd, zullen de werkstoffen van de producten goed door de huid opgenomen worden. Breng na het exfoliëren een serum aan met een kalmerende en goed hydraterende werking. Zo zal de huid tot rust gebracht worden en zal de huid gestimuleerd worden om vocht vast te houden.
De huid zal op die manier niet uit kunnen drogen. Breng vervolgens een crème aan met een hydraterende, verzachtende en kalmerende werking. Omdat de huid door het exfoliëren dunner en kwetsbaarder is geworden, is het uiterst belangrijk dat de huid beschermd wordt tegen de zon. Smeer daarom een goed beschermende crème met een uv-filter.